PROMJENA SINOPTIČKE SITUACIJE | Stižu kiše jesenske

Ulaskom u novi tjedan prekida se razdoblje stabilnog, sunčanog i suhog vremena, a ulazimo u period čestih kiša i kratkotrajnog sunca.

Premda osjetno zahlađenje možemo očekivati tek krajem radnoga tjedna, povremena kiša i višak vlage u zraku uz jugo davat će ukupan dojam jesenskog vremena.

DWD Icon / Neverin.hr

Sinoptička situacija

Stabilna anticiklona koja se smjestila nad većim dijelom središnje Europe bit će odgurnuta spuštanjem hladnoga zraka s Grenlanda koji će do nas doći uz pomoć novonastalih ciklona kod Islanda.

Te će ciklone svojim putanjama omogućiti da hladni zrak dođe i do područja Alpa, a kasnije i do nas, no prilikom spuštanja preko Atlantskog oceana i prelaskom nad zagrijanim kopnom zrak gubi na hladnoći pa usporava što dovodi do dužeg stvaranja sekundarne ciklone kod Genove.

Za vrijeme spuštanja hladnog zraka do Genove, na području Azora jačat će anticiklonalni greben koji će dodatno pripomoći ovakvoj situaciji u smislu zadržavanja kuta upada hladnog zraka do Alpa, dok će kod nas pritom uzrokovati jugozapadno visinsko strujanje.

Zbog jugozapadnog strujanja koje sa sobom nosi dosta vlage već ćemo danas, ali bolje sutra i do petka, osjetiti promjenu vremena koja će biti uvod za upotpunjenu sekundarnu ciklonu u petak s kojom bi i kiša ojačala te osjetno pala temperatura.

Prestanak kiše valja računati krajem tjedna, no zatim slijedi bura zbog nešto veće razlike u tlaku između novonastale sekundarne ciklone i Azorske anticiklone koja bi trebala ponovno doći do srednje i istočne Europe.

Prognoza vremena

Ponedjeljak promjenjiv, do navečer će prevladavati poluoblačno uz lokalnu kišu uglavnom u gorju, a zatim krajem dana slijedi širenje kiše na ostatak područja. Vjetar slab promjenjiva smjera. Jutarnja temperatura na Kvarneru 14 – 19°C, a u Gorskom kotaru 8 – 13°C. Tijekom dana na Kvarneru 25 – 30°C, a u Gorskom kotaru 20 – 25°C.

U utorak slijedi gotovo potpuno oblačan dan, tek povremeno uz kraće prodore sunca dok će kiša u obliku lokalnih pljuskova početi padati već prijepodne. Navečer se očekuje dodatno jačanje pa je izgledna i grmljavina. Sredinom dana počet će puhati slabo do umjereno jugo, a krajem dana ponegdje i jako. Jutarnja temperatura na Kvarneru 15 – 20°C, uz more koji stupanj više, a u Gorskom kotaru 9 – 14°C. Tijekom dana na Kvarneru 21 – 26°C, a u Gorskom kotaru 17 – 22°C.

Srijeda slična, kiša će padati cijeli dan uz kraće pauze na čitavom području. Vjetar slab do umjeren zapadni i južni, navečer jačanje juga. Jutarnje temperature na Kvarneru 16 – 21°C, a u Gorskom kotaru 10 – 15°C. Tijekom dana na Kvarneru 22 – 27°C, a u Gorskom kotaru 18 – 23°C.

U četvrtak lagana pauza uz nešto malo kiše, a zatim od petka slijedi jača promjena uz obilne kiše i zahlađenje, a kasnije i buru, no više o tome u narednim danima.

Sličan sadržaj