PROMJENA VREMENA | Mogućnost obilnije kiše uz pad temperatura

Nakon dinamičnog prošlog tjedna u kojem je pala lokalno obilna kiša, broj sunčanih sati se drastično smanjio, jer se nastavilo vrijeme promjenjive naoblake uz malo ili nimalo mjestimične kiše.

Sinoptička slika

Trenutno se nalazimo u međusustavu između ciklona po sjeveru te Azorske anticiklone. Zbog anticiklone kod Grenlanda te istočno od njega po sjevernom polu, sa sjevera je omogućeno spuštanje hladne zračne mase uz pomoć rotacije zraka u tom sustavu, a zatim se (nešto niže) na sjeveru Europe našao ciklonalni sustav koji tu hladnu zračnu masu dodatno spušta u južnije krajeve (središnja Europa).
Fronta se trenutno spušta prema Alpama, a kroz sutrašnji dan trebala bi proći preko naših krajeva.
Tako će u srijedu doći do stvaranje sekundarne ciklone u Genovskom zaljevu koja će nam donijeti brzinsku promjenu vremena, najvjerojatnije popraćenu obilnom kišom uz osjetan pad temperature zraka, ali i olujni vjetar kojeg bi moglo biti duž cijele obale Jadrana.

windy.com


Vrijeme će se zatim ubrzo stabilizirati, a nakon što ex – uragan Lorenzo odmakne od Azora, očekuje se ponovno jačanje Azorske anticiklone koja bi zatim proširila dio grebena i do našeg područja. U takvoj prilici do petka bi imali nešto stabilnije vrijeme, a zatim je za vikend moguća nova destabilizacija.

Prognoza vremena

Utorak promjenjiv, prevladavat će umjereno do potpuno oblačno uz slabu mjestimičnu kišu, a kasno navečer uz moguće jačanje kiše. Vjetar slab do umjeren, povremeno i jak južni. Jutarnje temperature 14-19°C, u Gorskom kotaru 9-14°C. Tijekom dana na Kvarneru 19-24°C, a u Gorskom kotaru 17-22°C.

U srijedu još u prvom dijelu dana promjenjivo, uglavnom uz pretežno oblačno vrijeme te povremenu slabu kišu, lokalno i umjerenu. Zatim će u popodnevnim satima doći do povećanja oborina odnosno predfrontalnih nestabilnosti koje će biti popraćene lokalno jakom i obilnom kišom, moguća je i grmljavina, a lokalno i malo tuče.

U drugom dijelu noći na četvrtak vrijeme bi se trebalo postepeno smiriti. Očekuje se da će od ove promjene pasti od 5 do 20 mm kiše, a lokalna područja u zaleđu Rijeke te oko Učke i Ćićarije uz zapad Gorskog kotara mogu nakupiti i preko 50 mm. U prvom dijelu dana puhat će umjereno jugo, a zatim s prolaskom fronte navečer okretanje na umjerenu do jaku buru, s olujnim udarima. Jutarnja temperatura na Kvarneru 16-20°C, a u Gorskom kotaru 10-15°C. Tijekom dana (prije fronte) na Kvarneru 18-22°C, a u Gorskom kotaru 14-19°C. S prolaskom fronte zahladnjet će za nekoliko stupnjeva.

Količina kiše u srijedu od 8 sati do četvrtka u 8 sati, model ICON, IstraMet


U četvrtak u drugom dijelu dana stabilno uz pretežno vedro vrijeme, a rijetko umjerenu naoblaku. Puhat će jaka bura s olujnim udarima, navečer će znatno oslabjeti. Jutarnje temperature skoro zimske, na Kvarneru 5-10°C, a u Gorskom kotaru 0-5°C. Tijekom dana na Kvarneru 13-18°C, a u Gorskom kotaru 8-13°C.

Nakon očajnog prijelaza iz “proljeća” u ljeto te zatim žestoko toplog ljeta, čini se kako smo ulaskom u jesen dobili vrijeme baš kakvo mu i priliči, a to potvrđuju i modeli koji podržavaju nastavak jesenskog i temperaturno prosječnog vremena.

Sličan sadržaj