PROMJENJIV TJEDAN uz kišu za spas hidrološke suše

Izvor naslovne ilustracije : Istramet
Prikaz trenutnog sinoptičkog stanja nad Europom i Atlantikom, opisanom u drugom odlomku.

Značajna hidrološka suša koja, nakon ljeta i jeseni, traje već gotovo mjesec dana, u ovome bi se tjednu mogla samo nakratko popraviti. Naime slijedi nam malo dinamičniji tjedan koji će započeti kišom i jesenskim vremenom, a zatim bi ostatak tjedna trebao biti promjenjiv uz više oblaka i pokoju frontu.

Sinoptička situacija

Ponedjeljak je već kao uvodni dan započeo kišom i niskom naoblakom, a uzrok tome leži u stvaranju nove sekundarne Genovske ciklone. Malo hladniji zrak koji se uz greben Azorske anticiklone spuštao sa sjevera prema središnjoj Europi, danas je stigao do zapadnih Alpa pri čemu se u Genovskom zaljevu potencirala nova ciklona. Zbog jugozapadnog visinskog strujanja tijekom današnjeg je dana prevladavalo oblačno uz postupan nailazak kiše, a kako se ciklona bude pomicala prema nama tako će kiša dodatno jačati.

Već tijekom utorka ciklona će iz Genove krenut prema sjevernom Jadranu, no centar će zatim slabjeti zbog prilaženja Azorske anticiklone pa će ciklona umjesto jačanja oslabiti i brzinski se pomaknuti na jug Italije. Time naše područje neće imati „potpuni efekt ciklone” jer se hladan zrak neće probiti s istočne strane Alpa i tako joj „zaokružiti” strujanje već će naići sa zapada (južne strane Alpa) i to poprilično oslabljen (topal) pa se neće ni previše osjetiti razlika u temperaturi.

Od srijede će anticiklona s Azora dodatno gurati svoj greben prema našem području pa će ubrzo zapuhati sjeverozapadno visinsko strujanje koje će zbog malo vlage po visini uzrokovati promjenjivo oblačno vrijeme, a temperatura će zbog toplog sektora malo porasti.

Prikaz sinoptičke situacije u četvrtak, hladnije boje – ciklone, toplije boje – anticiklone. Izvor : Meteociel

U toplom sektoru anticiklone trebali bi se nalaziti do subote kada bi se zbog jačanja nove Azorske anticiklone krenula spuštati nova porcija hladnog zraka sa sjevera koja bi mogla potencirati novu ciklonu kod Genove prilikom nailaska hladnog zraka do Alpa. Nova ciklona mogla bi donijeti još malo kiše, no vjerojatno se ne radi o obilnim količinama pa se vikend može također smatrati promjenjivim.

Važno je napomenuti da je nakon dugih mjesec dana uglavnom stabilnog vremena došlo do promjene u sinoptici na području Atlantika pri čemu se zbog „izlijevanja” hladnog zraka iz Kanade u Atlantik počinju stvarati snažne duboke ciklone koje bi kroz ovaj tjedan trebale dominirati sjevernim Atlantikom. Promjene na tom području su iznimno bitne jer određuju dinamiku vremena na našem području koje bi zbog toga u narednim danima (možda i tjednima) moglo biti sve više.

Prognoza vremena za PGŽ

Utorak oblačan i kišan na čitavom području. Kiša će pojačati sredinom dana, a na kraju dana bi se moglo mjeriti 10 – 30 mm, dok u zaleđu Rijeke i zapadnom Gorskom kotaru preko 60 mm ! Jugo na Kvarneru, a jugozapadnjak u gorju će jačati do sredine dana na umjereno do jako, a zatim slijedi slabljenje i na Kvarneru okretanje na slabo do umjereno oštro. Jutarnja temperatura na Kvarneru 6 – 11°C, a u Gorskom kotaru 3 – 8°C. Tijekom dana maksimalna na Kvarneru 8 – 13°C, a u Gorskom kotaru 3 – 8°C.

Prikaz ukupne količine oborina od ponedjeljka i utorka. Izvor : Neverin, model : ICON

Srijeda na čitavom području uglavnom oblačna, povremeno uz kraća razdoblja umjerene naoblake. Kiša će povremeno padati još tijekom noći i do sredine dana, samo u najvišem gorju i snijeg. Ukupno bi na Kvarneru moglo pasti dodatnih 1 – 10 mm, a u Gorskom kotaru 1 – 5 mm. Vjetar na Kvarneru slab povremen promjenjiva smjera, a u Gorskom kotaru od sredine dana jugozapadnjak u jačanju. Jutarnja temperatura na Kvarneru 4 – 9°C, u zaleđu Rijeke do 1°C, a u Gorskom kotaru od 0 – 5°C. Tijekom dana na Kvarneru 8 – 13°C, a u Gorskom kotaru 4 – 9°C.

U četvrtak na čitavom području također uglavnom oblačno, na jugu Kvarnera uz umjerenu naoblaku može biti i sunčanih razdoblja. Sredinom dana i navečer izgledna je i slaba povremena kiša ili rosulja. Vjetar u jačanju, na Kvarneru jugo koje bi prema kraju dana moglo puhati umjereno, a u Gorskom kotaru umjeren do jak jugozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 3 – 8°C, a u Gorskom kotaru 2 – 7°C. Tijekom dana na Kvarneru 9 – 14°C, a u Gorskom kotaru 5 – 10°C.

Prikaz brzine vjetra u četvrtak ujutro. Vidljiv je umjeren do jak jugozapadnjak u gorju. Izvor : Istramet

Petak sličan četvrtku, a za vikend vjerojatno stiže nova kiša, o čemu ćemo Vas detaljnije obavijestiti kroz trodnevne prognoze.

Sličan sadržaj