Promjenjiv završetak godine, postupno sve toplije

Izvor : DHMZ

Nakon kišovitog tjedna kojeg je obilježila južina i jesenske temperature, logično bi bilo da u ovom tjednu ponovno zavlada zima, no u prognoziranju vremena malo je toga logično, osobito kod izračuna prognostičkih modela, pa nam se ovoga puta smiješi još par kišnih dana, a zatim i proljetan kraj ove 2021. godine.

Sinoptička situacija

Na vrijeme nam i dalje utječu ciklonalni sustavi smješteni po gotovo čitavom Atlantiku. Onaj najbliže nama kod Irske (kasnije i Engleske, naslovna ilustracija), svoju je dolinu protegnuo do Alpskog područja gdje se u ovim trenucima potencira nova ciklona koja će uzrokovati nove oborine tijekom sutrašnjeg dana.

Ta će ciklona biti potpomognuta anticiklonom koja se smjestila centrom kod Maroka od kuda povlači topao i stabilan zrak prema zapadnoj Europi. Osim što uzrokuje toplije vrijeme na tom području, ujedno i „hrani” toplinom ciklone na Atlantiku koje će se tamo zadržati do kraja ovoga tjedna, a anticiklona će biti primorana pomicati se prema sjeveru. Kako se centar bude pomicao prema Španjolskoj i Francuskoj tako će se topao zrak probijati sve dublje u Europu dolazeći i do područja Alpa, a krajem radnoga tjedna i do našeg područja.

Crvena točkica-naše područje, vidljiva je anticiklona koja se centrom nalazi kod Španjolske te će se kretati u smjeru Francuske i Njemačke (tamno crvena strelica), dok će toplinu koju povlači za sobom gurati prema Alpama (crvena strelica). Izvor : Windy

Ciklona koja je upravo u nastajanju kod Genove imate će putanju prema Grčkoj pa će na naše područje kratko i slabo djelovati donoseći tek povremenu kišu bez fronte jer će ubrzo nakon nje pristizati topliji zrak slabo obogaćen vlagom pa nije za očekivati kišni završetak godine, već sve ljepše i vedrije vrijeme od sredine tjedna.
S pomicanjem anticiklone od Francuske dalje na istok, naše će područje i dalje biti pod utjecajem iste anticiklone pa će vikend i prvi dani nove godine vjerojatno proći u stabilnom, toplom i vedrom tonu, a ukoliko dođe do promjena na vrijeme ćemo vas obavijestiti.

Prognoza vremena za PGŽ

Utorak na čitavom području oblačan, u gorju moguća kratkotrajna umjerena naoblaka sredinom dana. Oborine će stići još tijekom noći, a kiša će padati slabo do umjereno do sredine dana, ponajviše na Kvarneru gdje se može mjeriti do 15 mm, na ostatku područja 1-10 mm. Od sredine dana oborina još može biti u zaleđu Kvarnera te povremeno u gorju nemjerljivih količina. Vjetar na Kvarneru uglavnom slab promjenjiva smjera, u gorju umjeren jugozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 6 – 11°C, a u Gorskom kotaru 1 – 6°C. Tijekom dana na Kvarneru 8 – 13°C, a u Gorskom kotaru 4 – 9°C.

Prikaz ukupne količine oborina, Izvor : Neverin

U srijedu još do jutra moguće su prolazne slabe oborine. Zadržat će se umjereno do potpuno oblačno, manje naoblake se očekuje u gorju. Vjetar na Kvarneru povremen slab promjenjiva smjera, a u Gorskom kotaru slab do umjeren jugozapadnjak i zapadnjak koji će popodne biti u slabljenju. Jutarnja temperatura na Kvarneru 6 – 11°C, u Gorskom kotaru 2 – 7°C. Tijekom dana na Kvarneru 8 – 13°C, a u Gorskom kotaru 5 – 10°C.

Četvrtak uglavnom uz umjerenu naoblaku, sredinom dana moguće su i prolazne oborine, a navečer postupno razvedravanje na čitavom području. Vjetar slab promjenjiva smjera na čitavom području. Jutarnja temperatura na Kvarneru 7 – 12°C, a u Gorskom kotaru 5 – 10°C. Tijekom dana na Kvarneru 9 – 14°C, a u Gorskom kotaru 7 – 12°C.

Na Staru godinu (petak) trebalo bi se zadržati pretežno vedro na čitavom području, vjetar bez veće promjene u odnosu na četvrtak, a temperaturno još stupanj dva toplije.

Slično će se zadržati i za vikend (Novu godinu), uglavnom pretežno vedro i iznadprosječno toplo.

Sličan sadržaj