Provjerite kakvo je vrijeme bilo gdje na Zemlji

Web developer Cameron Beccario osmislio je Misery Index, odnosno globalnu kartu kretanja vjetra te žarišta topline i hladnoće. Inspiraciju je dobio iz odlične karte vjetra Fernande Viégas i Martina Wattenberga.

Prije nekoliko godina, on je od njihove karte odlučio napraviti globalnu verziju, a kad ju je prvi put objavio na earth.nullschool.net, ona je jednostavno vizualizirala kretanja vjetrova na globalnoj razini. Otad do danas, Beccacio je dodavao nove slojeve na kartu, koristeći podatke Globalnog meteorološkog sustava (Global Weather System).

U raznobojnim prikazima koji se prikazuju u realnom vremenu na njegovoj 3D karti, može se pratiti relativna vlažnost zraka, ukupna količina vode u oblacima i tlak na razini mora.

Kartom se može navigirati i uvećati je tako da se pobliže prouče pojedina područja na Zemlji. Kartu se može prikazati i kroz više prikaza, a ne samo ortografski. Sve što trebate napraviti jest kliknuti na “Earth” na karti i otvarit će vam se izbornik s podacima i drugim opcijama.

Beccaciova vizualizacija jednostavno odzuima dah i skroz je zabavna za proučavanje. Mi smo malo uvećali područe Europe u kojem se nalazi Hrvatska, pokušajte i vi.

Vrijeme iznad Hrvatske (Foto: earth.nullschool.net)

Izvor: Dnevnik.hr