PRVA DEKADA SRPNJA: NA KVARNERU VIŠE SUNCA, U GORSKOM KOTARU VIŠE OBLAKA I MOGUĆNOST PLJUSKOVA

Za nekoliko sati ne samo što ulazimo u EU nego ulazimo i u novi meteorološki mjesec, srpanj. Po statistici radi se o najtoplijem ljetnom mjesecu, gdje se obično bilježe najviše temperature u godini, sunce najjače grije i najviše zrači, a oborina ima malo ili čak i nimalo. Ali jedno je statistika i prosjeci, a drugo realnost. Pogledajmo kakvu nam prvu dekadu daju prognostički modeli.
Prema najrelevantnijim prognostičkim modelima koje pratimo, početak srpnja, tj. njegova prva dekada na području PGŽ mogla bi biti vrlo raznolika. U gorju će uz djelomice sunčano vrijeme u idućem tjednu, poglavito od utorka postojati mogućnost lokalno jačeg razvoja naoblake te slabe kiše ili kraćih pljuskova. Za drugi vikend postojat će mogućnost nove jače promjene vremena. Primorje će imati pretežno ili djelomice sunčano vrijeme, uz mogućnost prolazno povećane naoblake, ali neki veći značaj ne dajemo kiši, tek možda potraj idućeg tjedna. Temperature uglavnom malo ispod ili oko prosjeka. Velikih vrućina nalik onima iz lipnja nće biti.
Ostane li trend i idućih dana isti, više o o nadolazećoj eventualnoj promjeni, pisat ćemo u drugoj polovici idućeg tjedna.

Jučerašnji zalazk iz Malinske, foto: Bojan / RIMETEO

Sličan sadržaj