LIPANJ 2013. U PGŽ: SUŠA, LJETNE VRUĆINE, OLUJNA NEVREMENA I HLADNIJI KRAJ MJESECA


Prema trenutnim pokazateljima, najvjerojatnije će i službena ocjena od strane Državnog hidrometeorološkog zavoda ići u smjeru da je ovaj lipanj u Hrvatskoj bio topliji od prosjeka. Samim time i u PGŽ je situacija vrlo slična.
Sam početak mjeseca i klimatološkog ljeta bio je temperaturno vrlo rezerviran. Na Kvarneru su se bilježile temperature do malo iznad 25°C u prvoj dekadi mjeseca, a u Gorskom kotaru uglavnom oko 20°C.
Tjedan dana prije početka kalendarskog ljeta počelo je zagrijavanje, a 19. lipnja bio je najtopliji dan godine na mnogim lokacijama u županiji. U Rijeci je primjerice toga dana temperatura prešla 33°C. Potom je vrućina popuštala.
Sam početak kalendarskog ljeta, 21. lipnja bio je još koji stupanj svježiji od prethodnih dana, a onda je uslijedilo izraženo zahlađenje, a prolazak fronte donio je i izraženija lokalna grmljavinska nevremena. Temperature su pale ispod prosjeka, a u tom smjeru i završava lipanj.
Oborinski je lipanj samo na području južnih dijelova županije bio u granicama normale, dok je posebno na riječkom i čabarskom području lipanj značajnije oborinski podbacio. U Rijeci je lipanjski prosjek 106 mm, a prema dostupnom grafičkom prikazu palo je negdje oko 40 mm kiše. Još je gora situacija s Pargom kod Čabra čija će oborinska ocjena biti vrlo sušno.
Tako se nakon travnja ponovno dogodio jedan mjesec s ispodprosječnom količinom oborine. Prošle godine većina je mjeseci uključujući i lipanj imala ispodprosječn količinu oborine, tako da možemo reći da ove godine teče sve prema oborinskom planu. Prosjek u Rijeci je 1562 mm oborine, a do sada smo već ostvarili više od pola prosjeka.

Grafika: DHMZ

Sličan sadržaj