Prvi Kinez koji tuži vladu zbog smoga

indeksiraj
Li Guixin, stanovnik grada Shijiazhuanga u Kini koji je stalno obavijen smogom, prva je osoba u zemlji koja je tužila vladu zbog nerješavanja problema zagađenosti zraka, objavio je u utorak državni tisak.

Li, stanovnik Shijiazhuanga, glavnog grada provincije Hebei, podnio je tužbu okružnom sudu i zatražio da općinski ured za zaštitu okoliša “radi svoj posao i kontrolira zagađenje zraka kako to nalaže zakon”, piše Yanzhao Metropolis. Od spomenutog ureda traži odštetu za stanovnike grada zbog zagađenja zraka koje doslovce guši. Još se uvijek ne zna hoće li sud prihvatiti njegovu tužbu.

“Tražim odštetu lokalnih vlasti kako bih svakom stanovniku ukazao da smo, usred sve te guste zagađene magle, mi stvarne žrtve”, rekao je Li za dnevni list.

“Osim opasnosti po zdravlje, trpimo i gubitke u gospodarstvu i te gubitke moraju snositi vlada i uprave za zaštitu okoliša jer vlada ubire korporativne poreze”, dodao je.

Cijela sjeverna Kina ovih dana proživljava najgore zagađenje zraka u posljednjih nekoliko mjeseci. Gradovi u Hebeiju, jednoj od glavnih industrijska regija koja okružuje Peking, najzagađeniji su gradovi u Kini. Zagađenje je uglavnom posljedica zastarjelih pogona za proizvodnju i preradu čelika, ugljena i cementa.

Tekst: HINA
Foto: wikipedia

Sličan sadržaj