PRVI PROBLEMI U PROMETU ZBOG BURE, NEVRIJEME U ZAGREBU


Zbog jake bure na Jadranskoj magistrali (D8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), kažu iz Hrvatskog autokluba.
Ovo je samo uvertira u nastavak “burovite” aktivnosti, a sve je povezano s prolaskom frontalnog poremećaja (satelitska snimka) koji bi i na području naše županije mogao donijeti malo kiše ili kraće pljuskove s grmljavinom.

Bura puše i u Rijeci uz temperaturu od 22°C, a ono zbog čega će fronta ostaviti traga je osvježenje koje nas očekuje te će srijeda i četvrtak biti svježiji od prethodnih dana. Uz temperaturu zraka past će i temperatura mora pa ne bi bilo nerealno očekivati i temperature od 20°C.
Srijeda i četvrtak bit će dani s temperaturama ispod 30°C na većem dijelu Kvarnera, a u Gorskom kotaru jedva će prelaziti 20°C. U gorju također se očekuje umjeren do jak sjeveroistočni vjetar, a na zapadnim predjelima bližima moru i s olujnim udarima.

Tijekom utorka predfrontalnih nestabilnosti bilo je u unutrašnjosti Hrvatske, posebno na zagrebačkom području, gdje je lokalno palo i do 30 mm kiše. Grmljavinskih nepogoda bilo je i u Sloveniji.
Zanimljivo kako se prije jučerašnjeg zagrebačkog nevremena nisu gradske vlasti spremale na “smak svijeta”, za razliku od prošle fronte kada se malo je reći pretjeralo s upozorenjima i preventivom.

Vratimo se vremenskim prilikama u PGŽ. Fronta će nas brzo proći, ali će vjetar na području naše županije ostati sve do petka kada će oslabiti. Samim time petak će biti topliji od srijede i četvrtka, a slično će biti i u dane vikenda. S novim tjednom mogućnost nove prolazne fronte i osvježenja.

Foto: Mjesec prije fronte u Rijeci, autorica: Kristina Blažević

Sličan sadržaj