Puževi s Trsata (ipak) nisu pali s neba (iako su mogli)

10477374_783622215002074_3669563006919287172_n

Na naslovnoj foografiji možete vidjeti prizor s Kampusa na riječkom Trsatu, gdje je Edi Budimilic snimio mnoštvo buževa na nogostupu, uvjeren da su pali s neba, a slične dojave dobili smo i iz drugih dijelova grada.

Odmah po objavi fotografije na našoj facebook stranici, otvorila se zanimljiva rasprava o tome jesu li puževi doista pali s neba ili su samo izašli iz trave.

Svaku sumnju otklonio je stanovnik baš tog područja, naglašavajući kako je često znao vidjeti puževe upravo nakon kiše i kako su im kućice neoštećene. Dakle, puževi su izašli iz trave, iako su mogli pasti i s neba.

Za glavni razlog ove mogućnosti uzimaju se vjetrovi poput tornada ili pijavica koji se spuštaju iz niskih oblaka do zemlje i usisavaju sve pred sobom, jer strujanje zraka može dostići brzinu veću od 200 m/s. Ovim strašnim zračnim vrtlogom mogu se zahvatiti i vinuti do samih oblaka te pasti skupa sa kišom krovovi, stabla, domaće životinje, jata ptica i insekata, povrće, voće. gmazovi, pa i čovjek koji rijetko da uopće može preživjeti ovu avanturu.

Zabilježen je let željezničkog vagona sa 117 putnika koji su u nesreći imali sreće zahvaljujući kratkom letu od 25 m pa do velike tragedije nije došlo.
Letjela je 700 m u vis i preživjela krava, padom u blato.
1933. godine s neba nad Floridom padali su mačke i psi, kao posljedica razornih oluja, nakon što je tornado poharao hotel s kućnim ljubimcima.
Životinje obično padaju mrtve, premda mogu biti žive, zalađene ili padaju u rastrganim komadima. S neba u Italiji je padala ptičja krv. Meteorolozi su ustanovili kako je jato ptica razneseno u oluji, no kasnije su ustanovili da tog dana nije uopće bilo vjetra i nitko nije znao odgovor na pitanje kamo su nestala trupla ptica. Bez obzira na neka neznanja i manja znanja utvrđeno je da jata ptica padaju s neba jer ih snažni vjetrovi i oluje nadvladaju tijekom migracije.
Posljednji slučaj dogodio se 2008. godine u SAD-u. Tornado je 11 mjeseci staru bebu nosio stotinjak metara od kuće i spustio na polje. Beba je prošla samo s lakšim ozljedama.

Ovo nam govori da ne bi bilo nemoguće da su trsatski puževi pali s neba, ali možda je bolje da sve ostane na čistoj kiši.

Sličan sadržaj