Stiže kraj sparini i vrućini, s novom ciklonom i frontom lokalno moguća olujna nevremena, osobito u ponedjeljak navečer

Mogućnost olujnog nevremena u ponedjeljak kasno navečer. IstraMet

Nakon vrućih i sparnih dana gdje je 30. srpnja u Rijeci zabilježena i najviša temperatura do sada ovog ljeta od 36.5°C, pred nama je nova promjena vremena, ovog puta u nešto jačem izdanju, prvenstveno što se tiče kiše.

Sinoptička situacija

Po sjeveru kontinenta nalazi se nekoliko ciklonalnih sustava dok na Atlantiku i krajnjem zapadu Europe prevladava utjecaj Azorske anticiklone. Naše se područje nalazi na donjoj granici ta dva sustava pa prevladava izjednačeni tlak (oko 1013 hPa).

DHMZ

Pri takvoj postavki sustava, sa sjevera Atlantika ciklona je povukla nešto svježiji zrak kojeg je uz pomoć Azorske anticiklone dovukla i do središta Europe. Taj svježiji zrak zahvatio je područje Alpa gdje se već u ovim trenucima (zbog razlike u temperaturi između vrućeg Mediterana i sjevera Alpa) započela stvarati sekundarna ciklona kod Genovskog zaljeva.

Opis samog tijeka promjene

Ona na naše područje u početku utječe promjenom smjera vjetra koji se zbog položaja centra u odnosu na nas okreće na južne smjerove (najprije po visini zatim niže) pa je stoga u nedjelju zbog veće količine vlažnog zraka po visini, prevladavala umjerena do potpuna naoblaka, a ponegdje je bilo i kiše i pljuskova.

Tijekom ponedjeljka novonastala će ciklona dodatno ojačati te će se ti vlagom obogaćeni vjetrovi (jugo) manifestirati i na niža područja pri čemu će atmosfera (uz prisutnu veliku toplinu još od prijašnjih dana) reagirati snažno stvarajući lokalno olujne sustave (najviše u zaleđu i gorju) dok bi kiša u oborinskim valovima počela padati već u ponedjeljak ujutro, te osobito navečer kada bi lokalna područja mogla dobiti obilne količine, a lokalno može biti i stvaranja izrazitih olujnih sustava koji mogu rezultirati čak i pojavom pijavica.

DHMZ UPOZORENJE, Stupanj pripravnosti: Narančasto
Izraženiji pljuskovi s grmljavinom, osobito u drugom dijelu dana. Vjerojatnost grmljavine > 70 %

Tijekom utorka zbog sporog spuštanja svježeg zraka do Mediterana pored već prisutne ciklone kod sjeverne Italije stvorit će se novi centar sjeveroistočno od Alpa koji će dodatno podržati jugozapadna visinska strujanja nad nama, a koji će omogućiti čitavom području kišu, također lokalno obilnu.
Negdje u večernjim satima ciklona će se pomaknuti iz sjevernog Jadrana prema srednjem, kasnije i južnom, što će zbog položaja centra do nas rezultirati promjenom vjetra na istočni i sjeveroistočni, a koji će sa sobom spuštati i hladnu frontu.

S prolaskom fronte ponovo može biti izraženijeg nevremena, a zatim kroz srijedu slijedi postepeno smirivanje vremena uz jačanje bure kako ciklona bude sve dalje od nas.

Neverin

Stanje u Europi nakon promjene i dugoročni izgledi

Europu bi već od sredine tjedna trebala „zauzeti” anticiklona koja će se proširiti sa Azora te spojiti sa drugom anticiklonom kod Rusije. Time bi se donekle stabilno i ponovo sve toplije vrijeme trebalo zadržati barem do kraja tjedna, no valja uzeti u obzir kako kratkotrajnih nestabilnosti može biti već od petka.

Gledajući dugoročno Europu očekuje period od otprilike pola mjeseca utjecaja anticiklone pa je za očekivati kako jačih prodora (kao ovaj nadolazeći) ne bi trebalo biti, a temperaturno bi stoga i dalje ostali u vrućem ljetu, ali nešto pitomijem nego proteklih dana.

Očekivana sinoptička situacija po modelu GFS za 8. kolovoza; wetterzentrale

Prognoza vremena za PGŽ

U ponedjeljak će prevladavati gotovo cijeli dan oblačno, moguća su kraća sunčana razdoblja, dok će kiša na širem području biti prisutna već od ranog jutra. Navečer se očekuje prolazno jako nevrijeme popraćeno pljuskovima s grmljavinom te lokalno i tučom dok je uz zapadnu i južnu obalu Istre te na djelu jugozapadnog Kvarnera moguća i pojava pijavica. Ukupno bi do kraja dana lokalno moglo pasti i do 50 mm. Zapuhat će umjereno do jako jugo na čitavom području. Jutarnja temperatura na Kvarneru 20 – 25°C, lokalno uz more koji stupanj viša, a u Gorskom kotaru 14 – 19°C. Tijekom dana na Kvarneru 27 – 32°C, a u Gorskom kotaru 21 – 26°C.

Utorak donosi još kiše, ponovno će biti jakih lokalnih pljuskova s grmljavinom i sitnijom tučom ponajviše u gorju te za vrijeme prolaska fronte. Lokalna bi područja do kraja dana mogla skupiti i 80 mm, otoci do 25 mm. Puhat će umjereno i jako jugo, u gorju slab jugozapadnjak, a popodne i navečer nakon prolaska fronte slijedi okretanje na jaku buru s olujnim udarima. Bit će malo svježije, na Kvarneru ujutro 17 – 23°C, uz more do 25°C, a u Gorskom kotaru 12 – 17°C. Tijekom dana na Kvarneru 24 – 29°C, u zaleđu Rijeke koji stupanj niže dok u Gorskom kotaru 17 – 22°C. Nakon prolaska fronte osjetno će zahladnjeti za oko 5°C.

U srijedu promjenjivo, još u prvom dijelu dana uz kratkotrajnu kišu, ponajviše u gorju, a zatim popodne slijedi smirivanje i postepeno razvedravanje. Puhat će jaka do olujna bura lokalno s orkanskim udarima u Vinodolskom kanalu, u Gorskom kotaru slab sjeveroistočnjak. Jutarnje temperature na Kvarneru 15 – 20°C, a u Gorskom kotaru 7 – 12°C. Tijekom dana na Kvarneru 21 – 26°C, a u Gorskom kotaru 10 – 15°C.

Do kraja tjedna zatim postepeno sve toplije vrijeme, a već za vikend ponovno ćemo se družiti s 30 – icama. Prevladavat će uglavnom vedro uz nešto umjerene naoblake sredinom dana i popodne.

Dakle, slijedi nam još jedna jaka promjena vremena koja bi lokalno mogla dati i preko 100 mm oborina. Kiša će pasti na čitavom području, a zatim će i zahladnjeti na ugodne temperature, dok će bura rastjerati vlagu pa će se slobodno disati. Ljeto još svakako nije gotovo, vrućina bi još moglo biti u tjednu nakon ovog.

Sličan sadržaj