Vrijeme u ovom tjednu većinom u znaku anticiklone

Ulaskom u klimatološku jesen vrijeme se u kratkom vremenu prebacilo s ljetnog moda u jesenski, jakim prodorom hladnijeg zraka uz podosta kiše. Taj je prodor uspio dovoljno ohladiti zrak pa su temperature proteklih dana većinom bile ugodne, dok su noći u gorju i zaleđu Rijeke svježe.
Ni u ovom tjednu, nećemo odskakati od prosjeka, no oborina će svakako nedostajati kako bi upotpunile pravu jesen.

Takvom vremenu prethodi sinoptička postavka iznad Europe koja se neće previše mijenjati u ovome tjednu, a naše će područje biti pod glavnim utjcajem anticiklone odnosno stabilnog vremena.

Očekivana sinoptička situacija za utorak u 12 sati, model ECMWF, DHMZ/meteo.hr

Promatrajući numeričke modele, trenutno se nalazimo u anticiklonalnom polju koje se proteže od istočne obale sjeverne Amerike preko Atlantika do zapadne i središnje Europe s centrom najvišeg tlaka kod Azora.
Po sjeveru Atlantika kruže duboke ciklone povlačeći hladan zrak s Grenlanda i Sjevernog pola do Skandinavije koji se uz greben anticiklone lako spusti i do našeg područja, no samo nakratko, uzevši u obzir da je uspostavljeno jako visinsko strujanje po Atlantiku u smjeru zapad – istok (zonalno strujanje) pri ćemu se sinoptički sustavi nešto brže kreću u tom pravcu.

Uslijed toga hladni prodori koji su u najavi ovaj tjedan uglavnom će preletjeti preko nas ostavljajući tek dan dva svježine dok oborine ovise o brzini prolaska hladne zračne mase preko Alpa gdje se u ovom slučaju neće formirati sekundarna ciklona, a time do našeg područja dolazi samo hladna fronta preko istočnog ruba Alpa.

Riječko područje u ovakvim situacijama gotovo uvijek bude pogođeno burom koja uzrokuje isušivanje zraka, što dovodi do izostanka oborina.

Prvi prodor svježeg zraka dolazi nam već danas navečer, no zbog upravo objašnjene situacije područje PGŽ-a nebi trebalo dobiti kišu već suho zahladnjenje uz kratkotrajnu buru i nešto duže periode oblačnog vremena. Naravno da je moguć i pokoji izolirani pljusak na prelasku fronte, no uglavnom u gorju.
Nakon ovog prodora nad nama će ojačati polje anticiklone pa bi naredni dani trebali biti sunčani i stabilni dok se novo kratkotrajno osvježenje (slično ovome) očekuje krajem tjedna i za vikend dok se sinoptička situacija neće znatnije mijenjati.

Prognoza vremena

Ponedjeljak stabilan, tijekom dana uz visinsku naoblaku. Već od jutra zapuhat će slaba do umjerena bura, no njeno jačanje očekujemo tek navečer kada će ojačati na jaku s olujnim i orkanskim udarima, u Gorskom kotaru slab sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 13 -18°C, uz more do 20°C dok u Gorskom kotaru 7 – 12°C. Tijekom dana na Kvarneru 24 – 28°C, lokalno do 30°C, a u Gorskom kotaru 17 – 22°C.

Utorak još stabilniji uz potpuno vedro vrijeme, a tek malo naoblake može biti u Gorskom kotaru ujutro. Bura će oslabjeti već sredinom dana na umjerenu s jakim udarima, a tako će se i zadržati do kraja dana. U Gorskom kotaru slab sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 14 – 19°C, uz more do 21°C, a u Gorskom kotaru 4 – 9°C. Tijekom dana na Kvarneru 24 – 29°C, a u Gorskom kotaru 17 – 22°C.

Srijeda također potpuno vedra i stabilna. Bura će na Kvarneru još puhati umjereno do sredine dana kada će potpuno oslabjeti. U Gorskom kotaru slab vjetar promjenjiva smjera ili ga neće biti. Jutarnja temperatura na Kvarneru 12 – 17°C dok će priobalna područja zbog utjecaja feniranja od bure imati osjetno više minimalce, do 22°C. Gorski kotar 5 – 10°C. Tijekom dana na Kvarneru malo toplije 26 – 31°C dok u Gorskom kotaru 20 – 25°C.

Do kraja tjedna stabilno uz nešto češće pojave visinske naoblake tijekom dana, temperaturno slično.

Sličan sadržaj