Rachel na istočnom , Phanfone na zapadnom Pacifiku, a budi se i tropski Atlantik

Rachel na istočnom Pacifiku

thumb

Tropska oluja Rachel ojačala je u subotu postavši uraganom.

Maksimalna brzina vjetra ovog uragana iznosila je 140 km/h, u nedjelju ujutro.

Nalazi se oko 760 km u smjeru zapad-jugozapad od najjužnije točke Kalifornijskog zaljeva, a kreće se u smjeru sjever-sjeverozapad brzinom od 9 km/h.

Američki Nacionalni centar za uragane u Miamiju je izvjestio kako bi oluja mogla jačati tijekom nedjelje prije usporavanja i slabljenja tijekom noći.
1

Phanfone na zapadnom Pacifiku

Animacija prikazuje približavanje Phanfonea Marijanskim otocima (NOAA/Satellite)
avn_lalo-animated
Dok je Kammuri prošao nešto istočnije od Japana tijekom proteklog vikenda, tropska oluja Phanfone očekuje se krajem tjedna u regiji.

Phanfone, koji se trenutno nalazi istočno od Guama, će se kretati sjeverozapadno preko sjevernog dijela Marijanskih otoka s utorka na srijedu. U samom Guamu postoji mogućnost pljuskova i oluja, ali ono najgore će se zadržati sjevernije.

Kako se bude kretao na sjeverozapad barem do petka, očekuje se njegovo jačanje u tajfun, budući da će dobivati snagu kretavši se područjem pogodnim za njegovo jačanje.

Prodor koji će ići iz Kine prema Japanu, krajem tjedna usmjerit će snažan tajfun sjevernije, a to znači da će Phanfone doći do Japana krajem vikenda ili početkom novog tjedna.

Do tada, tajfun može ojačati na 3. ili višu kategoriju.

Ovisno o tome koliko se brzo Phanfone bude kretao prema sjeveru ili sjeveroistoku, može proći istočno od Japana ili udariti na kopno kao tajfun sposoban proizvesti po život opasne vremenske uvjete.
650x366 09291422 hd28

Buđenje tropskog Atlantika

Animacija prikazuje poremećaj u blizini Bermuda (NOAA/Satellite)
bermuda
Poremećaj koji se nalazi u blizini Bermuda ima minimalne šanse za tropski razvoj u utorak, što će donijeti pljuskove na otoke bez obzira na konačan ishod, tj. dođe li do tropskog razvoja ili ne.

Isti olujni sustav koji je donio kišu središnjem dijelu istočnoameričke obale, okrenuo se u smjeru jugozapada.

Bermuda može biti zahvaćena lokalnim pljuskovima s grmljavinom, plimom i valovima u srijedu. Postoji mogućnost za nastanak i nekoliko pijavica.

Sustav bi mogao dobiti neke tropske karakteristike prije sredine tjedna, ali vjerojatno će vrlo kratko potrajati.

Suhi zrak nalazi se oko oluje, a za vikend se nalazio uglavnom u središnjim slojevima atmosfere. Da bi sustav bio tropski ili suptropski, određena količina toplog i vlažnog zraka mora pronaći svoj put do površine oceana.

Ako se sustav razvije prije dolaska vjetrova njegovo ime će biti Fay.

Kiša na Bermudi pada svakog mjeseca u godini. Međutim, glavnina obično padne kroz samo nekoliko dana. Tako će biti i s ovim sustavom. Nakon što oluja prođe doći će do smirivanja vremena uz jako puno sunčanih sati.

Sličan sadržaj