Razorna moć prirode | Sedmero mrtvih te goleme štete u središnjem SAD-u

Oklahoma, US Today

U najnovijim olujama koje su pogodile središnji dio SAD-a, poginulo je najmanje troje ljudi, tornadi šire strah u Missouriju, a jaka kiša je izazvala poplave u Oklahomi, objavile su tamošnje vlasti, dodajući da je ukupan broj mrtvih u olujama porastao na sedam.


Troje mrtvih i nekoliko ozlijeđenih bilo je u Golden Cityu, u saveznoj državi Missouri, 48 kilometara od mjesta Joplina, gdje se prizemljio tornado u srijedu navečer, poručili su iz Odjela za javnu sigurnost Missourija na Twitteru.

Nove žrtve povećale su ukupan broj mrtvih u katastrofalnim olujama na sedam, a hidrometeorolozi poručuju da se još ne nazire kraj lošem vremenu.

– Zadržat će se velika vlažnost i sljedeći tjedan diljem središnjeg dijela zemlje, rekao je meteorolog Mark Chenard iz Nacionalne službe za vrijeme (NWS) iz odjela za predviđanje vremenskih neprilika u College Parku, u Marylandu.

Vremenski sustav s jakom kišom prostirao se od Panhandlea u Teksasu do zapadne Oklahome i sjeverno do Nebraske u četvrtak, prijeteći novim poplavama, naglasio je Chenard. Umanjena je prijetnja tornada na dijelu između Panhandlea do Kansasa, dodao je Chenard.

Dužnosnici kažu da je golemi uragan uzrokovao mnogo štete u Jefferson Cityju, glavnom gradu savezne države Missouri, ali nasreću bez žrtava.


– Mnogo zgrada je znatno oštećeno, ima i onih s manjom štetom. Sve je vrlo rasprostranjeno, kazala je gradonačelnica Jefferson Cityja Carrie Tergin za CNN.

Guverner Missourija Mike Parson rekao je kako je najmanje 20 ljudi potražilo liječničku pomoć, no većina ih je puštena na kućnu njegu.

– Šteta koju uzrokuju tornadi i oluje je golema, no ja sam ohrabren i inspiriran preživjelima iz oluje. U vrijeme tragedije stanovnici Missourija su se udružili i pomogli svojim susjedima, a naše hitne službe djelovale su brzo i sposobno kako bi spasile sve unesrećene, napisao je Parson na Twitteru.

Ranije ovoga tjedna tornado je usmrtio jednu osobu u Iowi, dvoje je poginulo na skliskim cestama u Oklahomi, a još jedna osoba je poginula u poplavi.


Grad na rijeci u Arkansasu, Webber Falls bio je evakuiran u četvrtak, dok je stanovnicima drugih zajednica preporučeno da napuste svoje domove. (HRT / HINA)

HRT
HRT

Sličan sadržaj