Razvedravanje prolazno, nad Italijom niče nova ciklona: Ponovo snijeg na riječkom području!

sat

Na satelitskoj snimci postavljenoj iznad vidi se polje vedrine koje nastupa, nakon što se na sjeveroistok Mađarske povukla ciklona koja je donijela burna meteorološka zbivanja, ne samo području PGŽ već i cijeloj Hrvatskoj. Detaljan osvrt na vrijeme u cijeloj zemlji za vrijeme djelovanja ciklone bit će napravljen tijekom subote, a praćenje ove ciklone u PGŽ mogli ste vidjeti OVDJE.

Kako smo i pisali u najavi te ciklone, ušli smo u niz intenzivnije ciklonalne aktivnosti, a najnoviji prognostički materijali upućuju na mogućnost da se i u prvoj polovici veljače nastavi slična aktivnost, ali još je jako prerano da bi to bilo sigurno.

Okrenimo se onome što će se događati u bližoj budućnosti, već tijekom subote i nedjelje. Nad Italijom, točnije nad Alpama u ovim trenucima niče nova duboka ciklona, što se može vidjeti i iz sljedećeg prikaza. Također se može primjetiti i “stara” ciklona koja sve više odmiče prema sjeveru.
legnyomaskep2

Nova ciklona će se sa Alpa pomaknuti malo južnije, kako sugerira model GFS. Ako se sjećate priče iz prošle ciklone ovakav položaj ciklone sa slike ispod nije dobar za zimsku situaciju (iako je povoljniji), jer se ciklona nalazi presjeverno. Nalazimo se u njenom toplom sektoru i donosit će nam u početku topliji zrak u vidu umjerenog do jakog vjetra južnih smjerova pa su tijekom subote na jugu Kvarnera opet mogući olujni udari juga, a u Gorskom kotaru vidi se mogućnost i jakog jugozapadnjaka, što će dignuti temperaturu zraka.

Međutim, nekoliko je faktora koji razlikuju ovu novu ciklonu od one prošle. Za razliku od prošle ciklone koja je tek pripremala “teren” i dovlačila hladnoću, ova nova dolazi na već negativne temperature po visini i njeno zatopljenje neće se značajnije osjetiti, osim možda na jugu Kvarnera. Za vrijeme njenog djelovanja po visini će nad sjevernim dijelom Kvarnera i u Gorskom kotaru biti negativne vrijednosti temperature zraka.
Drugi bitan faktor je da ova ciklona neće biti toliko duboka kao prošla. Samim time neće “proizvoditi” previše topline.
Također se razlikuju po putanji. Nova ide od sjevera Italije, kroz Ligursko i Tirensko more dirajući Korziku i Sardiniju prema jugu Italije. Prošla se premještala preko nas na unutrašnjost Hrvatske, a zatim završila u Mađarskoj, a i dalje nastavlja svoj put.

Prognozirana putanja trenutne ciklone vidi se na grafici koju smo izradili pomoću modela GFS, gdje smo prikazali poziciju ciklone u subotu u 04h ujutro i u nedjelju, neposredno u 1h iza ponoći.

Jako se lijepo vidi da dok je ciklona sjeverno se nalazimo u njenom toplijem sektoru, ali isto tako, zbog njene slabije izraženosti, hladnoće nad nama po visini, njenu toplinu veći dio PGŽ neće previše osjetiti. Na riječkom području će tako jugo zapuhati samo na par sati.
Čim ciklona odmakne malo južnije, prestat će pritjecati toplina.

Sve ovo navedeno znači da će subota u PGŽ biti promjenjivo ili pretežno oblačan dan. Oborine se očekuju u poslijepodnevnim satima te povremeno i navečer.

U nedjelju nastavak oblačnog vremena, zbog formiranja novog ciklonalnog centra nad srednjim Jadranom. Na južnom dijelu Kvarnera kiša, koja na lošinjskom području može biti i obilnija. Na sjevernom dijelu Kvarnera miks oborina. Uz obalu kiša i susnježica, a na predjelima iznad 250 metara mogućnost snijega. Snijega će također biti i u Gorskom kotaru.
Zadržat će se hladno vrijeme s burom.

U novi tjedan ulazimo samo s prolaznom stabilizacijom vremena, a onda sredinom tjedna nastavio bi se ciklonalni niz. Treća ciklona u nizu imala bi prema najnovijim prognostičkim materijalima prava zimska obilježja i savršenu zimsku putanju. Donijela bi obilniji snijeg riječkom području, sjevernim dijelovima Krka i Cresa, istočnom priobalju do Crikvenice i Gorskom kotaru.

Trend pratimo iz izlaza u izlaz i prisutan je već nekoliko dana na svim karrtama. Ne bi trebalo doći do bitnijih promjena. Ciklona bi počela djelovati od srijede i nastavila s djelovanjem i u prvom dijelu četvrtka. Evo je na kartama.

Sličan sadržaj