Rekordi klimatološke zime i veljače u Hrvatskoj: Kišna Rijeka i Zavižan, topli Split i Zavižan

RIJEKA
Klimatološka zima i veljača za nama dovele su do obaranja nekih rekorda u Hrvatskoj pa evo pregleda najnovijih “dostignuća”.

RIJEKA
U Rijeci je u veljači palo ukupno 347 mm oborine. Do sada je rekord po količini oborina držala veljača iz 1969. godine (324 mm). Riječki prosjek za veljaču je 112 mm.


Riječki zaljev je sličan Bokokotorskom, u čijem zaleđu padne u prosjeku najveća količina oborina u Europi, oko 5.000 milimetara godišnje. Zaleđe Rijeke ima sekundarni maksimum prosječne godišnje količine oborina u Europi u iznosu od 3.500 milimetara. Kako je to svojedobno za naš list objasnio Krešo Pandžić, klimatolog i načelnik Sektora za motrenje vremena i klime u DHMZ-u, razloge tomu moramo tražiti u položaju našega grada.

Drugim riječima, lijevkasti oblik planinskog zaleđa Rijeke u odnosu na jugozapadne zračne struje doprinosi jačanju oborina na ovom području zbog prisilnog dizanja relativno vlažnoga zraka sa Sredozemlja koji donosi jugozapadna struja na istočnoj strani sredozemne ciklone, čiji je centar često na području Genove.

Od početka godine u Rijeci je palo čak 660 mm kiše.

ZAVIŽAN
Nije samo Rijeka dobila oborinski rekord za veljaču, to je uspjelo i Zavižanu. U veljači je palo 364 mm oborine, što je nova rekordna količina za veljaču. Do ove godine rekord u količini oborine je držala veljača iz 1990. godine sa 300.2 mm oborine.

Osim po oborinama, veljača na Zavižanu će se pamtiti i po iznadprosječnim temperaturama. Ova je veljača za 4.3 stupnja bila toplija od prosjeka, uz srednju dnevnu temperaturu od 0.0°C.

Iznadprosječno topla bila je i zima te je tako postala najtoplijom zimom otkako se vrše mjerenja na ovoj najvišoj hrvatskoj meteorološkoj postaji. Zima je bila toplija za 3.5°C, a od do sada najtoplije zime iz 1989./90. godine, ova je zima bila toplija za 0.08°C.

SPLIT
Riječ “iznadprosječan” obilježila je veljaču i u gradu pod Marjanom. Upravo na postaji Marjan ovogodišnja veljača bila je najtoplija od početka službenih mjerenja.
Sa srednjom mjesečnom temperaturom zraka od 12.0°C, ovogodišnja je veljača bila 3.8°C toplija od prosjeka, a do sada je najtoplija bila veljača iz 1996. godine, kada je prosječna temperatura iznosila 11.4°C.

Naslovna: Oborine za Rijeku u veljači prešle i oznaku “vrlo kišno”. Meteo.hr

Sličan sadržaj