Bura ometa promet / Na vidiku trajnija stabilizacija vremena

web_fronte_sutra12
Glavni faktor koji je obilježio vrijeme na Kvarneru tijekom utorka svakako je bila bura, koja je osim na poznatim lokacijama probleme u prometu stvarala povremeno i na Riječkoj obilaznici, zbog čega je dolazilo do ograničenja brzine.

Na predviđenoj sinoptičkoj situaciji za srijedu u 12h, (naslovna) jasno je vidljivo zbog čega je ojačala bura i zbog čega neće oslabiti sve do petka. Razlog leži u prostranom ciklonalnom polju koje se proteže od južne Italije do Grčke, dok istovremeno sjevernije tlak je viši 10 do 15 hPa, zbog čega dolazi do jakog vjetra.

HAK, 00:16h
Zbog jakog vjetra samo za osobna vozila promet je dopušten na dionici autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice i na Jadranskoj magistrali (D8) između Novog Vinodolskog i Senja.

Na Jadranskoj magistrali (D8) između Bakra i Novog Vinodolskog te Senja i Svete Marije Magdalene promet je zabranjen za autobuse na kat, motocikle i vozila s kamp prikolicama (I. skupinu vozila), a na dionici autoceste A1 od južnog ulaza u tunel Sveti Rok do vijadukta Baričevići zbog jake kiše i bočnih udara vjetra, brzina je ograničena na 60 km/h.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu je trajektna linija Sumartin-Makarska te katamaranske linije Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Split-Hvar-Korčula i Split-Vis.

Bura će nastaviti puhati sve do petka, kada se vidi njeno slabljenje. Na riječkom području bit će umjerena do jaka uz mogućnost olujnih udara, a na istočnom priobalju puhat će jakim do olujnim prosjekom, uz gotovo orkanske udare.

Promjenjivo oblačno uz mogućnost vrlo slabih oborina na Kvarneru će biti sve do četvrtka navečer, kada će se razvedriti.
U Gorskom kotaru promjenjivo vrijeme uz mogućnost oborina, niže kiša, a na višim predjelima snijeg. Razvedravanje od petka.
Treba reći da će zbog vjetrovitog vremena osjet hladnoće u cijeloj PGŽ biti niži nego će to pokazivati temperatura na termometrima.

Prognostički modeli vide uspostavu trajnije stabilizacije vremena od petka, koja tek povremeno može biti prekinuta kakvim dolaskom manje količine nestabilnijeg zraka. Temperature će zbog sunčanog vremena biti u porastu, ali neće biti značajnije topline.

Naslovna: Očekivana sinoptička situacija, srijeda 12h, meteo.hr

Sličan sadržaj