Nepalske vlasti: Svaki alpinist s Mt. Everesta mora ponijeti 8 kilograma smeća

Alpinisti koji kreću u osvajanje svijeta, 8.848 metara visok vrh Mt. Everest, morat će na silasku u dolinu ponijeti sa sobom osam kilograma smeća, izjavile su nepalske vlasti koje na ovakav način žele očistiti planinu koja je ujedno i najposjećeniji vrh iznad osam tisuća metara.

Everest je već dugi niz godina meta za iskusne alpiniste, ali to za sobom povlači posljedice koje ljudi ostavljaju, ostavljene boce s kisikom, šatori, pogubljena oprema, limenke od piva, plastične boce ali i tijela poginulih penjača koja se zbog ekstremne hladnoće ne raspadaju.

Novi zakon od Nepalskih vlasti odnosi se na svih koji kreću u osvajanje Eversta iz baznih logora i primjenjivat će se od travnja. Ekspedicije će morati predati svoje smeće na posebno određenom odlagalištu, u blizini baznih logora, gdje će dežurati pripadnici nepalske policije i vojske. Ekspedicije prije samog polaska moraju ostaviti polog od 4.000 dolara koji im se vraća nakon što sa sobom vrate određenu količinu smeća. Dužnosnici su upozorili alpinisti koji sa sobom ne donesu određenu količinu smeća da će ih se kazneno i pravosudno goniti. U veljači je Nepal smanjio cijenu dozvola za penjanje, kako na Everest tako i na druge planine, kako bi privukao što veći broj alpinista.

Foto: Boston.com

Sličan sadržaj