Onečišćenje u Aziji ključno za snježnije zime u Sjevernoj Americi

706644main_705852main_GEOS5_full_full

Tijekom travnja 2014. godine NASA-ini znanstvenici, na temelju istraživanja došli su do zaključka da bi onečišćenje nad Azijom moglo imati ključnu ulogu u intenzitetu zimskih oluja koje pogađaju SAD i Kanadu.

U svom izvješću NASA spominje kako čestice čađe na određenim visinama vode do isparavanja oblaka, nakon čega ne ostane ništa osim izmaglice.
Dok na drugim visinama, čađa može uzrokovati oblak težim i razvijenijim, proizvodeći jake grmljavinske oluje praćene tučom.

U proteklih 30 godina, oluje na sjeverozapadnom Pacifiku postale su oko 10% jače, a oblaci sve razvijeniji i jači, što se događalo upravo s ekonomskim razvojem u Aziji.

NASA-ini stručnjaci napravili su niz eksprerimenata da vide postoji li poveznica i otkrili da onečišćenje u Kini ima direktnu vezu s razvojem naoblake na sjeverozapadnom Pacifiku, što vodi do jakih vantropskih ciklona.

Te oluje zatim utječu na vremenski trend nad Sjevernom Amerikom, gdje dolazi do obilnih snježnih oborina i temperatura ispod nule.

Istraživanje još traje, a sljedeći cilj je utvrditi koliko su sjevernoamarički vremenski trendovi povezani s nastalim onečišćenjem u Aziji.

Grafika: NASA

Sličan sadržaj