InSight sletio na Mars

NASA, InSight

NASA-ina sonda InSight koja je, nakon šest mjeseci putovanja i prijeđenih 548 milijuna kilometara, sinoć po našem vremenu sletjela na Mars – poslala je na Zemlju prve fotografije. Sonda će iduće dvije godine s Marsa slati podatke koji bi trebali otkriti tajnu o postanku Crvenog planeta i možda konačno odgovoriti na pitanje – ima li na Marsu života i je li ga ikada i bilo.

Letjelica InSight u tanku atmosferu Marsa ušla je brzinom od gotovo 20 tisuća kilometara na sat. 123 kilometra dugo slijetanje usporili su zatim atmosfera, rakete i divovski padobran.

Sedam minuta poslije – uspješno slijetanje na ravnicu u blizini Marsova ekvatora. Sve su napeto pratili znanstvenici u NASA-inu centru u Pasadeni.

Nekoliko minuta nakon što je dotaknula tlo sonda je poslala prve fotografije svog novog okružja. Glavni je zadatak sonde InSight pratiti termičke i seizmičke podatke na Marsu te istražiti je li njegova jezgra čvrsta ili tekuća.

Postavljanje specijalnih mjernih uređaja na površinu planeta trajat će nekoliko mjeseci. “Na dubini od oko 5 metara postavit ćemo seizmometar kako bi zabilježio sve suptilne vibracije na Marsu i poslao nam vrijedne znanstvene podatke”, rekla je Elizabeth Barrett.

InSight će na Marsu provesti 24 mjeseca, što približno odgovara jednoj marsovskoj godini. Znanstvenici se nadaju da će podaci koje prikupi u tom razdoblju pomoći u razjašnjavanju podrijetla Crvenog planeta, kao i drugih čvrstih planeta solarnog sustava. (HRT)

Sličan sadržaj