REKORDNA MINIMALNA TEMPERATURA ZA TRAVANJ |Zagreb, Sisak, Karlovac, Varaždin

U Zagrebu je u četvrtak ujutro izmjereno -4,6°C, čime je oboren rekord od -4,4°C iz daleke 1956. godine. U Križevcima je bilo -5,5°C, dok je prethodni rekord iz 1997. godine iznosio -5,0°C. Sisak je mjerio -5,6°C, a prijašnji je rekord od -5,0°C postavljen 1968. Za gotovo cijeli stupanj “popravljeni” su rekordi u Karlovcu i Varaždinu. U Karlovcu je izmjereno -6,7°C, a Varaždinu -6,4°C. Prethodni je rekord iznosio -5,8°C (2003.) za Karlovac i -5,5°C (1970.) za Varaždin, javlja Neverin.

Portal Dalmacija Danas piše da su temperaturni minusi jučer ujutro okovali cijelu unutrašnjost, Dalmatinsku zagoru, pa čak i dio obale i otoka. Standardna temperatura zraka mjeri se na dva metra iznad površine tla, no mjeri se i temperatura pri samom tlu. Prema podacima DHMZ-a, jučer ujutro u unutrašnjosti zemlje i Dalmatinskoj zagori temperature na visini od 5 centimetara iznad tla bile su od -12 do -6°C.
Uz obalu i na otocima bile su od čak -5°C do +3°C. Tako je ledenih -5°C na 5 cm iznad tla izmjereno u Pločama, Šibeniku i Zadru, u Splitu -3°C, u Hvaru -2°C.

Zbog toga su jučer stradale brojne povrtnjače, osobito u dolini Neretve.

Mraz u Vrgorcu, Dalmacija Danas

Sličan sadržaj