Rekordna vrućina na jugu Afrike

vreme-progn-kockice-rekl-rm

temp-ogi

Val vrućina proteklog je tjedna pogodio jug Afrike pa su brojne lokacije imale rekordna mjerenja. Vrućina i dalje traje.

7. siječnja u gradu Maun (Bocvana) temperatura je porasla do 43.8°C, nakon što je 6. siječnja već bio srušen apsolutni rekord. U Pretoriji (JAR) temperatura se podignula do 42.7°C. Osim toga, na brojnim lokacijama na visini od 1000 do 1600 metara zabilježeni su apsolutni rekordi.

Na jugu Afrike traje iznimna višegodišnja suša koja je isušila izvorišta pitke vode, uništila stočarstvo i i poljoprivredni uzgoj. Da stvar bude gora, 2015. godine se u sve umiješao El Nino, donoseć još veću sušu. Svoju ulogu u svemu ima i rekordno topla površina Indijskog oceana koja potiče dotok stabilnog i suhog zraka nad kopno juga Afrike.

Kako globalna temperatura zbog stakleničkih plinova sve više raste, u Africi će temperatura još više rasti u odnosu na globalni prosjek, a posebno u Južnoafričkoj Republici, Bocvani i Namibiji.
Afrika je najosjetljivija na klimatske promjene, od svih kontinenata. Razlog je visoka izloženost istima te slaba mogućnost adaptacije.

Naslovna: Najtoplije lokacije tijekom nedjelje u svijetu; Ogimet.com

Sličan sadržaj