Jak vjetar i visoke temperature obilježile ponedjeljak / Uskoro stižu dnevni minusi i na dijelove Kvarnera!

12523193_1084701144894178_3297255851102252395_n

Premještanje ciklone sjevernije od Hrvatske uzrokovalo je iznimno vjetrovito vrijeme tijekom ponedjeljka ne samo na Kvarneru i u Gorskom kotaru, već i u ostatku Hrvatske.

Vjetar južnih smjerova puhao je mjestimice i olujnom snagom, a snažnog vjetra u večernjim satima ponedjeljka bilo je čak i u Rijeci. Na Krčkom mostu izmjeren je udar od preko 70 km/h, a u Pazinu od preko 100 km/h. Zbog toga se prometovalo otežano, a u prekidu se bile i katamaranske veze Rijeke s otocima.

Vjetrovito je bilo i unjutrašnjosti zemlje gdje je puhao jak jugozapadnjak s olujnim udarima.

Zbog snažne ciklone čiji je tlak bio ispod 1000 hPa, temperature su i tijekom ponedjeljka bile visoke, ali ne kao tijekom nedjelje kada je u Zadru izmjereno 17.4°C, što je novi rekord za siječanj. Novi rekord zabilježen je u Komiži, a iznosi 20.2°C.

Na području Kvarnera temperature nisu blizu rekorda, ali je posebno u ponedjeljak navečer temperatura zbog vjetra naglo rasla.

Odmicanjem ciklone i vjetar se smirio, iako će vjetrovito biti i tijekom utorka, ali ne kao tijekom ponedjeljka.

S najavljenim vjetrom na području Kvarnera i Gorskog kotara nije bilo podbačaja, ali su zato oborine zakazale. Model ALADIN samo je jedan od modela koji je prikazivao i preko 50 mm kiše tijekom ponedjeljka, posebno riječkom području, a palo je možda 20-ak u najboljem slučaju.

Slijedi stabilizacija vremena do četvrtka, potom nova ciklona i kiša, a u noći na petak i snijeg u Gorskom kotaru kao uvod u početak jačeg zahladnjenja koje će nastupiti od nedjelje kada će temperatura i na Kvarneru tijekom dana biti u minusu na dijelu područja, ali se oborine uglavnom ne očekuju.

Suha zima stiže, a s njom i dosta bure …


Registrirajte se i saznajte još više detalja putem naše REDOVNE I DETALJNE PROGNOZE , koja se po potrebi obnavlja i više puta dnevno za razliku od jednom napisanih tekstova koje ne ažuriramo s promjenama sinoptičke situacije.

Naslovna: Adis Hodžić

Sličan sadržaj