Tjedan južine i promjenjivog vremena

Izvor naslovne ilustracije : Wetterzentrale
Prikaz trenutne postavke sustava nad Europom i Atlantikom opisani u prva tri odlomka sinoptičke situacije.

Nakon što smo tjedan dana imali relativno suho vrijeme (izuzev gorja gdje je padao snijeg) te naravno tjedan popraćen jakom i olujnom burom, došao je red i da odradimo jedan vrlo promjenjiv tjedan u kojem će ovoga puta dominirati južina te iznad prosječne temperature za doba godine.

Sinoptička situacija

Trenutno se preko gotovo cijele Europe prostiru ciklonalni sustavi koji tvore veliko polje niskog tlaka zraka. Uz „glavnu” ciklonu koja se centrom smjestila kod Danske (Cd), jedan se centar nalazi nad područjem Skandinavije (sjever Europe – C1) dok se drugi nalazi na sjeveru Italije (Cg) te utječe na dinamično vrijeme kod nas.

Ovi su ciklonalni sustavi nad Europom povezani dolinom niskog tlaka sa širokom ciklonom nad središnjem Atlantiku (Ca) gdje se obično smjesti Azorska anticiklona. Također sa Sjevernog pola se spušta vrlo hladan zrak prema središnjem Atlantiku koji dodatno „hrani” ciklonu (Ca) koja jača i zadržava se na tom području pa zbog toga imamo obrnuti smjer strujanja zraka nad Atlantikom, stručno zvani i negativno sjeverno-atlantsko strujanje (NAO-).

Takav smjer strujanja (NAO-) od istoka prema zapadu obrnut je „prirodnom” smjeru strujanja zraka na zemlji (od zapada prema istoku) a cijela je situacija potaknuta jakim poljem visokog tlaka zraka nad sjevernom Amerikom i Grenlandom (Ag). Stoga ne čudi da su ciklone zauzele niži položaj nego obično, no to u ovom slučaju na naše područje ne utječe nastavkom zime već dolaskom proljeća.

Prikaz sinoptičke situacije opisane u odlomcima ispod slike. Izvor : Neverin

Cijeli tjedan, a posebice do petka naše će se područje nalaziti južno od ciklonalnih sustava koji će se slobodno kretati središnjom i sjevernom Europom pa će prema našem području strujati jugozapadno i zapadno visinsko strujanje dok će se na sjeveru Afrike nalaziti slaba anticiklona koja će samo podržavati takav tip vremena.

S obzirom da bi se stalno trebali nalaziti u južnom ili jugozapadnom sektoru ciklona, hladan zrak će biti otpuhan iz središnje i dijelom južne Europe skroz prema sjeveru koji bi ovih dana mogao grcati u snijegu upravo zbog prisustva ciklona te i dalje hladnog zraka. Bit će to idealan recept za topljenje snijega u gorju jer snijeg nikako ne voli topal južni vjetar obogaćen vlagom koji ga uz povremenu kišu dodatno topi pa je izgledno da bi već krajem tjedna jako malo lokacija u Hrvatskoj moglo mjeriti snijeg.

Od petka će jačati polje anticiklone nad sjeverom Afrike te će se sustav postepeno pomicati prema Španjolskoj i Portugalu gdje će se zadržati do kraja vikenda jačajući i pomičući greben malo prema sjeveru, no dovoljno da uzrokuje ipak približno spuštanje hladnog zraka koji bi nas mogao okrznuti na samom kraju tjedna te donijeti kratkotrajni predah od neumorne južine.

Koliko će anticiklona uzdignuti svoj greben i hoće li nam se vratiti zima čitajte u novoj tjednoj najavi naredni tjedan, a do tada uživajte u pravom rano proljetnom vremenu prepunom dinamike u atmosferi.

Detaljna prognoza vremena za PGŽ

Utorak još tijekom noći i do jutra može biti povremene slabe do umjerene kiše u zaleđu Rijeke i gorju, a zatim uglavnom bez oborina ili samo lokalnih do kraja dana. Do sredine dana uz umjerenu do pretežnu naoblaku na čitavom području, a zatim više sunca, osobito na Kvarneru. Do sredine dana slab, u gorju i umjeren jugozapadnjak, a zatim na Kvarneru okretanje na južni vjetar te postepeno jačanje na čitavom području pa lokalno može biti i jakih udara, osobito u gorju. Jutarnja temperatura na Kvarneru 5 – 10°C, a u Gorskom kotaru 1 – 5°C. Tijekom dana na Kvarneru 8 – 13°C, a u Gorskom kotaru 3 – 8°C.

Srijeda umjereno do pretežno oblačna na čitavom području. Slabe do umjerene kiše može biti već od noći i ranog jutra, a u zaleđu Rijeke te gorju mogla bi se uz kraće pauze zadržati i cijeli dan. Na ostatku Kvarnera uglavnom suho uz povremene nalete slabe kiše. Ukupno bi moglo pasti 1 – 5 mm, a u zaleđu Rijeke i gorju do 15 mm kiše. Na Kvarneru će puhati slab do umjeren jugozapadnjak, a u gorju od sredine dana jačanje s umjerenog na jak, lokalno i uz olujne udare. Jutarnja temperatura na Kvarneru 6 – 11°C, a u Gorskom kotaru 2 – 7°C. Tijekom dana na Kvarneru 9 – 14°C, a u Gorskom kotaru 3 – 8°C.

Prikaz ukupne količine oborina tijekom srijede. Vidljivo je vrlo malo oborina na većini područja osim zaleđa Rijeke te istočnog i južnog gorja. Izvor : Meteoadriatic

U četvrtak još do sredine dana uglavnom oblačno, a zatim u drugom dijelu dana uz kidanje naoblake može biti i duljih sunčanih razdoblja, osobito na južnom Kvarneru. Do sredine dana padat će povremena slaba do umjerena kiša, osobito u zaleđu Rijeke i gorju, a zatim postepeno smirivanje oborina pa do kraja dana može biti samo lokalno slabe kratkotrajne kiše. I dalje će puhati jugozapadnjak na čitavom području. Na Kvarneru slab i umjeren, a u Gorskom kotaru umjeren i jak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 8 – 13°C, a u Gorskom kotaru 3 – 8°C. Tijekom dana na Kvarneru 11 – 16°C, a u Gorskom kotaru 6 – 11°C.

Petak i vikend također će proći u sličnom tonu kao i prethodnih dana, uglavnom uz umjerenu naoblaku, ali i nešto manje oborina izuzev nedjelje koja bi mogla donest oslabljenu frontu sa sjeveroistoka, no detaljnije o mogućoj promjeni vremena čitajte u trodnevnoj prognozi.

Sličan sadržaj