Tjedan bure, postepeno stabilnije vrijeme

Izvor naslovne ilustracije : DHMZ
Prikaz sinoptičke situacije u sredinom dana u srijedu.

Ciklona koja je prošli vikend donijela obilne oborine duž Jadrana te obilan snijeg u Gorskom kotaru i Lici, odmaknula se od Genovskog područja nad otok Sardiniju pri čemu i dalje utječe na vrijeme kod nas uzrokujući jaku do olujnu buru s orkanskim udarima. U Gorskom kotaru je palo i do 50 cm novog snijega, a u Lici do 70 cm, osobito južnoj dok je snijeg (neslužbeno) zabilježen u svakoj županiji Hrvatske osim Međimurske. S obzirom na to, možemo reći kako je iza nas prava zimska ciklona koja nas je uvela u klimatološko proljeće pa će naredni dani do kraja tjedna težiti ka proljetnim.

Sinoptička situacija

Osim ciklone kod Sardinije, vrijeme nad Europom kroji jaka anticiklona koja se centrom smjestila između Škotske i Islanda te po svojoj prednjoj (istočnoj) strani povlači hladan zrak prema istočnoj i središnjoj Europi. Anticiklona će do kraja tjedna odigrati glavnu ulogu u krojenju vremena za naredni tjedan jer bi se od petka trebala odmaknuti prema Grenlandu što bi potaknulo spuštanje novog polarnog zraka prema središnjoj i zapadnoj Europi, no kuda će točno ići taj hladan zrak nakon toga te kakvo će vrijeme potencirati ostaje nam da popratimo u ovom tjednu.

Ciklona koja nam je uzrokovala zimski kraj klimatološke zime nastavit će se nalaziti nad područjem Sardinije pri čemu će svojim oscilacijama u položaju uzrokovati povremene nalete toplijeg zraka s juga Mediterana prema sjeveru Jadrana koji će postepeno ublažavati (zagrijavati) hladan zrak iznad našeg područja te donositi slabe oborine. Slabih oborina stoga može biti već danas (srijeda) osobito u popodnevnim satima, no jaka bura te nedovoljno hladan zrak po visini onemogućavat će pretvorbu oborina u pahulje pa će samo gorje i planinska područja Kvarnera dobiti novi snijeg.

Odmakom ciklone prema Jonskom moru već od petka slabit će nailazak oborina i naoblake, a od vikenda kada ciklona prođe Jonsko more i uđe nad Grčku slabit će i utjecaj bure. Vikend će stoga obilježiti najstabilnije i najmirnije vrijeme u proteklih 10 dana, no ne zadugo jer kao što smo spomenuli na početku, stiže novi nalet hladnog zraka prema središnjoj i zapadnoj Europi što bi potencijalno moglo uzrokovati nove nestabilnosti. Detalje o tome čitajte u novoj najavi idućeg ponedjeljka.

Detaljna prognoza za PGŽ

Srijeda oblačna uz povremene slabe, a popodne i povremene umjerene oborine na čitavom području. U gorju će iznad 450 m.n.v. padati snijeg, a na Kvarneru tek iznad 900 m.n.v. pa ostatak područja očekuje uglavnom kiša ili susnježica i snijeg nošen burom, osobito na istoku Kvarnera u prvom dijelu dana. Ukupno bi na Kvarneru do kraja dana moglo pasti 1 – 5 mm kiše, a u Gorskom kotaru do 8 cm snijega. Puhat će jaka i olujna bura s orkanskim udarima osobito sredinom dana kada udari mogu prelaziti 160 km/h dok u Gorskom kotaru slab do umjeren sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 2 – 7°C, na jugu Kvarnera do 9°C, a u Gorskom kotaru od -5 do 0°C. Tijekom dana na Kvarneru 5 – 10°C, a u Gorskom kotaru od -4 do 1°C.

Prikaz visine ukupno napadalog novog snijega tijekom srijede. Vidljivo je u gorju između 1-5 cm novog snijega. Izvor : Meteoadriatic
Prikaz najjačih udara vjetra sredinom dana. Vidljivo je na istoku Kvarnera orkanski udari koji mogu prelaziti 160 km/h. Izvor : Istramet

Četvrtak na Kvarneru suh, a od jutra i postepeno sve vedriji dok će se u gorju naoblaka zadržati cijeli dan uz povremene slabe oborine u obliku snijega do sredine dana. Puhat će umjerena i jaka bura, lokalno u Velebitskom kanalu i olujna s orkanskim udarima dok u Gorskom kotaru slab sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 4 – 9°C, a u Gorskom kotaru od -3 do 1°C. Tijekom dana na Kvarneru 7 – 12°C, a u Gorskom kotaru od -3 do 2°C.

U petak još do jutra na Kvarneru može biti umjerene naoblake, a zatim do kraja dana uglavnom pretežno vedro dok će se u gorju zadržati umjerena do potpuna naoblaka cijeli dan, no bez oborina. Puhat će umjerena do jaka bura, u Velebitskom kanalu lokalno s orkanskim udarima, a u Gorskom kotaru slab povremen sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 5 – 10°C, u zaleđu Rijeke do 2°C, a u Gorskom kotaru od -5 do 0°C. Tijekom dana na Kvarneru 7 – 12°C, a u Gorskom kotaru od -2 do 2°C.

Vikend na Kvarneru uglavnom vedar, a sunca će biti i u gorju u subotu dok se u nedjelju od sredine dana ponovno očekuje postepeni nailazak naoblake. Bura će potpuno oslabiti pa će veći dio vikenda proći mirno ili uz slab do umjeren vjetar. Temperaturno slično kao u petak ili stupanj dva toplije.

Sličan sadržaj