Kraj klimatološke zime u zimskom modu

Izvor naslovne ilustracije : Neverin
Prikaz trenutnog položaja sustava nad Europom.

Vikend donosi već dugo očekivanu konkretniju kišu, a sa zahladnjenjem u noći na nedjelju, snijeg će prekriti gorje pa bi ga pred kraj oborina moglo biti i u zaleđu Rijeke te nošenog burom lokalno i do mora.

Sinoptička situacija

Na vrijeme će utjecati Genovska ciklona koju je potencirao nailazak hladnog zraka sa sjevera Europe dolazeći do obronka Alpa. S obzirom na smjer nailaska hladnog zraka kojeg uvjetuje položaj anticiklone između Škotske i Islanda, a koji će se najprije „probiti” s istočne strane Alpa prema našem području, najviše će imati utjecaja na količinu snijega te granicu snježnog pokrivača.

Zbog toga će ovu ciklonu obilježiti uglavnom samo fronta na našem području, te predfrontalne nestabilnosti u obliku kiše koja može biti lokalno i obilnija. Ciklona će se zbog bržeg prodora hladnog zraka preko istočnog ruba Alpa (sporije preko zapadnog), zadržavati na području Genovskog zaljeva te se kasnije polako premještati prema jugozapadu i otoku Sardiniji gdje bi trebala nastaviti biti barem do kraja mjeseca (sredine narednog tjedna). Time bi fronta koja nam stiže noćas mogla biti i nešto jačeg karaktera, upravo zbog povoljnih predfrontalnih nestabilnosti pa bi se količina snijega u gorju mogla nadoknaditi te produljiti trajanje snježnog pokrivača koji je ove sezone i tako stigao malo kasnije od prosjeka (sredina siječnja).

Takav položaj ciklone u Mediteranskom moru nama će osigurati konstantan dotok istočnog i sjeveroistočnog visinskog strujanja nakon prolaska fronte u noći na nedjelju. To će dakako osigurati višednevnu buru, te zadržavanje hladnog zraka nad našim područjem pa možemo reći da nakon nestabilnog vikenda slijedi par zimskih dana za kraj klimatološke zime i mjeseca veljače koja je ove godine bila poprilično suh mjesec.

Detaljna prognoza vremena za PGŽ

Danas (subota) u nastavku dana nas očekuje oblačno vrijeme uz povremenu slabu do umjerenu kišu, a navečer pred nailazak fronte kiša će malo ojačati pa lokalno može biti i pljuskova s tučom. Ukupno bi do kraja dana moglo pasti 5 – 30 mm kiše, a u zaleđu Rijeke te osobito gorju lokalno i preko 50 mm. Puhat će slab do umjeren, u gorju umjeren do jak jugozapadnjak. Dnevna temperatura na Kvarneru 9 – 14°C, a u Gorskom kotaru 5 – 10°C.

Prikaz ukupne količine oborina napadalih tijekom nedjelje. Vidljivo je da bi zaleđe Rijeke te dio gorja mogao skupiti i oko 50 mm kiše dok bi najmanje palo na krajnjem jugozapadu Kvarnera. Izvor : Meteoadriatic.

Nedjelja također oblačna na čitavom području, a negdje oko ponoći stiže i fronta. S frontom će uslijediti nagli pad temperature pa će oborine u gorju brzo prelaziti u snijeg dok bi u zaleđu Rijeke pred jutro iznad 250 m.n.v. moglo biti i kratkotrajnog pahuljanja, a na istočnoj obali Kvarnera i sve do mora nošenog burom. Oborine će na Kvarneru stati već ujutro, a u gorju bi se mogle zadržati do kraja dana. Ukupno bi moglo pasti 20 – 50 cm snijega u Gorskom kotaru, a u zaleđu Rijeke iznad 450 m.n.v. 1 – 5 cm. Već od ponoći zapuhat će jaka do olujna bura, a od jutra na istoku Kvarnera i s orkanskim udarima dok u gorju umjeren do jak sjeveroistočnjak s ponekim vrlo jakim udarom. Jutarnja temperatura na Kvarneru 0 – 5°C, a u Gorskom kotaru od -5 do 0°C. Tijekom dana na Kvarneru 1 – 6°C, na jugu Kvarnera do 8°C, a u Gorskom kotaru od -5 do 0°C.

Prikaz visine snijega na kraju dana u nedjelju. Vidljivo je da bi u gorju moglo pasti i do 50 cm novoga snijega, a dekorativni pokrivač bi mogao biti zabilježen u središnjoj Istri te višem zaleđu Rijeke iznad 450 m.n.v. Izvor : Meteoadriatic

Ponedjeljak do sredine dana oblačno, a zatim na Kvarneru slijedi djelomično do potpuno razvedravanje dok će se u gorju zadržati uglavnom oblačno uz slab snijeg do sredine dana. Puhat će umjerena i jaka, na istoku Kvarnera jaka do olujna bura s orkanskim udarima, a u Gorskom kotaru umjeren sjeveroistočnjak s jakim udarima. Jutarnja temperatura na Kvarneru 0 – 5°C, a u zaleđu Rijeke do -4°C dok u Gorskom kotaru od -9 do -4°C. Tijekom dana na Kvarneru 2 – 7°C, a u Gorskom kotaru od -7 do -2°C.

Prikaz jutarnje temperatura u ponedjeljak na našem području. Lokalno bi na otocima gdje je zavjetrina moglo biti i minusa. Izvor : Meteoadriatic
Prikaz brzine udara vjetra u ponedjeljak navečer. Vidljivi su u Velebitskom kanalu i orkanski udari (plavkasta boja). Izvor : Istramet

Utorak uz promjenjivu naoblaku, a oborina ne bi trebalo biti. I dalje će puhati jaka bura s orkanskim udarima, a temperaturno slično ponedjeljku.

Znači stiže nam još jedna zimska promjena vremena koju će obilježiti snijeg u gorju te jaka do olujna bura na Kvarneru pa pripazite na cestama osobito tijekom nedjelje te u pomorskom prometu od nedjelje jer bi vremenski uvjeti mogli stvarati probleme u odvijanju prometa.

Sličan sadržaj