Rekordno hladna zima u Kanadi


Kada govorimo općenito o zimi u Kanadi povezujemo je s pridjevima duga, hladna, brutalna. Nama je to brutalno “na kvadrat”, a Kanađani su se jednostavno naviknuli da u tom podneblju imaju tako surove meteorološke uvjete.
Međutim, nisu ni sanjali da će doživjeti i za njihove standarde prebrutalnu zimu. Upravo jedna takva je u tijeku.

Tek što je od klimatološkog početka zime prošao jedan mjesec, a oni su već i prije službenog početka imali vrlo hladno vrijeme.
Sa zadnjim prodorom, početkom siječnja kada se arktička cirkulacija hladnoće odlučila “prošetati” i južnije, saznali su da sve može biti kud i kamo gore.

Kanada je velika zemlja i na tamo velikom području uobičajeno je da jedan dio ima hladnoću, drugi toplinu zimi, ali ove zime, to nije slučaj. Gotovo svi dijelovi zemlje su u dominirajućem zimskog ugođaju, a posebno je intenzivna i ciklonalna aktivnost.

Uz takve činjenice, nemoguće je da nema rekorda, zato spominjemo neke od njih:

– U Calgaryu je tijekom prosinca palo 54 cm snijega, to se nije dogodilo u proteklih 112 godina, a što je 3 puta više od mjesečnog prosjeka za prosinac.

– Winnipeg se dobro smrzava ove zime. Imao je najhladniji prosinac još od kraja 18. stoljeća. -38°C zabilježeno je 5. siječnja. Osjet hladnoće toga dana bio je -51°C. Od 1. prosinca uslijedilo je 16 dana kada temperatura nije išla iznad -30°C! To je potpuni kontrast u usporedbi sa zimom 2011-2012 kada niti jednom temperatura nije išla ispod -30°C.

– hladni i snježni uvjeti nisu samo bili u zapadnom dijelu Kanade. Zima je pokazala “zube” i na Atlantiku. Na Newfoundlandu gradovi Stephenville i Garden imali su skoro mjesec dana kontinuirane temperature ispod nule, od 7. prosinca do 6. siječnja.
St Johns je 31. prosinca imao izmjereno 66 cm snijega, čime je srušen rekord od 64 cm iz 1955.

Iako dani postaju dulji, a sunčeve zrake sve okomitije i snažnije, još je polovica zime ostala do kraja. Meteorološka traje još mjesec i pol , a nije prvi put da se produži i dulje od toga.

Kanada mora “odraditi” još jedan hladni prodor (o čemu ćemo pisati), a onda je bar do kraja siječnja vidljivo jedno ugodnije vrijeme.

Grafika: TWN, Količina snijega u Calgaryu u prosincu, u zadnjih 10 godina

Sličan sadržaj