Rekordno kišovita zima za Englesku i Wales

met

Prema podacima Britanske meteorološke službe, protekla je zima bila najkišovitija, još od 1766. godine. U periodu od prosinca do ožujka izredalo se čak 12 atlantskih ciklona. Sve se to dogodilo zbog izražene zonalne struje o kojoj smo već pisali.

Nad Sjevernom Amerikom bio je hladan zrak koji je dolazio do toplijeg Atlantika. Nastajale su ciklone koje su nošene snažnom mlaznom strujom dolazile do Ujedinjenog Kraljevstva uz jačanje, što je rezultiralo rekordnom količinom oborina.

Velika količina kiše dovela je i do velikih poplava, a snažne ciklone s tlakom nerijetko i ispod 950 hPa, donosile su izraženija nevremena s kišom i snažnim vjetrom, što je pak dovelo do velikih valova u obalnom području.

Temperaturno se radilo o iznadprosječno toploj zimi, a srednja dnevna temperatura u Velikoj Britaniji bila je viša za 1.5°C.

Prema sezonskoj prognozi UKMO-a, neke bitnije promjene u rasporedu sinoptičkih sustava ne bi trebalo doći ni u iduća tri mjeseca, što bi, ukoliko se ostvari, značilo i nastavak kišovitog vremena za UK.

Grafika: Met Office

Sličan sadržaj