Retrogradna ciklona donosi nove oborine, u gorju obilnije, ostatak tjedna djelomično stabilan

Izvor naslovne ilustracije : Neverin
Prikaz ukupne količine oborina u regiji za ovaj tjedan.

Kiša neumorno pada već šesti dan za redom u Rijeci i okolici, no ovdje to i nije neka nova stvar pa na svu sreću i dalje nema šteta od poplava, kako na području Rijeke tako i Gorskome kotaru. Međutim već noćas nam stiže novi val oborina, a dugotrajnih stabilizacija i dalje nema na vidiku.

Sinoptička situacija

Ciklona (C1) koja se jučer formirala na području Tunisa započela je svoje jačanje i pomicanje prema središnjem Jadranu (retrogradno pomicanje) pa nam sukladno tome stižu i oborine. Sama ciklona produkt je spuštanja hladnog zraka sa sjevera kontinenta prema zapadnom području Mediteranskog mora gdje se prilikom nailaska nad toplu površinu Afrike potencirala ciklona (C1).

Hladan zrak kojeg smo spomenuli u prošloj najavi nastavio se slijevati nad zapad Europe i Mediterana sve uz pomoć Azorske anticiklone (A) i njenog grebena (Ag) koji se proteže od Azora do Velike Britanije. Taj će greben (Ag) tvoriti najvažniju ulogu u ovome tjednu jer će se postepeno pomicati (izduživati) od Azorske anticiklone skroz prema sjeveroistoku Europe i time doprinositi održavanju sjeveroistočnog visinskog strujanja.

Prikaz sinoptičke situacije opisane u dva odlomka iznad. A – Azorska anticiklona, Ag – greben Azorske anticiklone, C1 – retrogradna ciklona. Izvor : Neverin

Pomicanjem grebena (Ag) prema sjeveroistoku Europe i hladan zrak koji se spušta uz rub grebena bit će pomaknut prema sjeveroistoku, a time će se pritok hladnog zraka sa zapadne strane Alpa u Mediteran preusmjeriti na istočnu stranu Alpa te onemogućiti cikloni daljnji pomak prema našem području pa će ona zastati u srednjem Jadranu.

Taj će položaj ciklone (C1) potaknut jaka južna i jugoistočna visinska strujanja koja nisu tako česta, a pri kojima najviše oborina dobiva kopneno nizinsko područje nakon Gorskog kotara i Like te rubni istočni dijelovi Gorskoga kotara pa bi ta područja trebala biti na izrazitom oprezu u naredna dva dana zbog moguće velike količine oborine te izlijevanja rijeka iz korita, posebno na Karlovačkom području!

Hladan zrak će zatim postepeno probijati sve jače preko istočne strane Alpa kako se i greben (Ag) bude pomicao prema sjeveroistoku pa će doći do slabljenja ciklone (C1) u srednjem Jadranu te postepenom prestanku kiše.

Nakon što ciklona (C1) potpuno oslabi tijekom srijede, uslijedit će par stabilnijih dana, no ne i potpuno stabilnih zbog i dalje pritoka nešto hladnijeg zraka po visini pa će oblačno i poluoblačno vrijeme biti glavna karakteristika u nastavku tjedna.

Prikaz sinoptičke situacije u petak kada bi moglo doći do formiranja nove ciklone (C2) kod Tunisa. Iznad našeg područja je vidljiv utjecaj grebena (Ag) i Azorske anticiklone (A), no jačanjem ciklone (C2) naše će područje doći pod utjecaj doline ciklone (C2) pa dugotrajno stabilno vrijeme nije izgledno. Izvor : Neverin

Tijekom petka na području Tunisa bi ponovno trebalo doći do razvoja nove ciklone (C2) koja bi mogla donest potencijalnu destabilizaciju vremena ukoliko se započne kretati isto kao i prethodna (retrogradno), prema našem području. I dalje nije sigurno gdje će se ciklona točno kretati, no zbog svoje jačine te blizine našem području, neupitno je kako neće dozvoljavati grebenu (Ag) širenje na naše područje pa se dugotrajne stabilizacije ne mogu očekivati još neko vrijeme.

Detaljna prognoza vremena za PGŽ

Utorak tijekom noći slaba kiša na čitavom području, a zatim sredinom dana prolazno kidanje naoblake pa može biti i kraćih sunčanih razdoblja uz lokalnu prolaznu kišu. Popodne stiže novi val oborina na čitavom području do kraja dana. Ukupno bi na Kvarneru moglo pasti 5 – 30 mm kiše (najviše na jugu Kvarnera) dok se u Gorskom kotaru očekuje 20 – 70 mm kiše, lokalno i preko 80 mm! Tijekom noći i do sredine dana umjerena do jaka bura na Kvarneru, u gorju umjeren sjeveroistočnjak, a zatim slabljenje vjetra i okretanje na sjeverne smjerove. Jutarnja temperatura na Kvarneru 12 – 17°C, a u Gorskom kotaru 7 – 12°C. Tijekom dana na Kvarneru 16 – 21°C, a u Gorskom kotaru 8 – 13°C.

Prikaz količine oborina tijekom utorka. Vidljivo je najviše oborina u Gorskom kotaru, posebice istočnom i sjevernom gdje se očekuju lokalne obilne oborine (>70 mm). Na Kvarneru vidljivo najmanje oborina zbog utjecaja bure koje će isušivati oborine. Izvor : Meteoadriatic

Srijeda na Kvarneru uglavnom uz umjerenu naoblaku, u gorju i potpuna, a do popodne još uz prolazne slabe do umjerene oborine koje će u drugom dijelu dana biti lokalnog karaktera. Krajem dana postupno razvedravanje na čitavom području. Na istočnom dijelu Kvarnera puhat će umjerena do jaka bura, lokalno s olujnim udarima, a na ostatku Kvarnera uglavnom slaba do umjerena dok u Gorskom kotaru slab do umjeren sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 12 – 17°C, a u Gorskom kotaru 7 – 12°C. Tijekom dana na Kvarneru 15 – 20°C, a u Gorskom kotaru 7 – 12°C.

Prikaz udara vjetra u srijedu navečer. Lokalno će na istoku Kvarnera biti i orkanskih udara od preko 120 km/h. Izvor : Istramet

Četvrtak na Kvarneru uz povremenu umjerenu naoblaku i duža sunčana razdoblja, a u Gorskom kotaru umjerena do potpuna naoblaka, a lokalno može biti i prolazne slabe kiše. Na Kvarneru će i dalje puhati umjerena i jaka bura, lokalno s olujnim udarima dok u gorju slab sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 10 – 15°C, lokalno u zaleđu Rijeke do 7°C, a u Gorskom kotaru 2 – 7°C. Tijekom dana na Kvarneru 15 – 20°C, a u Gorskom kotaru 8 – 13°C.

Petak uglavnom suh na čitavom području. Na Kvarneru uz umjerenu visinsku naoblaku, a u gorju više oblaka. I dalje će puhati bura, nešto slabije nego u četvrtak. Temperaturno malo toplije.

Vikend vjerojatno donosi promjenjivo vrijeme, uz umjerenu naoblaku izgledne su i mjestimične slabe oborine, ponajviše u gorju, a bura će nastaviti puhati. Temperaturno još malo toplije, no detalje u vezi vikenda donosimo u trodnevnim prognozama.

Sličan sadržaj