Riječki prsten u bijelom: Najviše snijega na Grobinštini i Viškovu

Snježni pokrivač zabijelio je u poslijepodnevnim satima dobar dio prigradskih naselja u okolici Rijeke, da bi u večernjim satima u bijelo zavio i rubna gradska naselja, ponajprije Drenovu. Najviše ga je bilo na Grobinštini i na području Viškova, a iako su božićni blagdani, tijekom poslijepodneva i rane večeri ugođaj je bio daleko od idile, jer se na većem dijelu snijeg izmjenjivao s kišicom, a i temperatura zraka je uglavnom bila iznad nule pa se na tlu stvarala bljuzgavica koja je zadavala muke vozačima i pješacima.

Neugodna susnježica onemogućila je i mališane da uživaju u snježnim radostima, a »pravi« snijeg počeo je padati tek negdje iza 20 sati. Kao i obično, u takvim uvjetima najviše posla imale su zimske službe čije su ekipe ralicama čistile snijeg s prometnica ili ih preventivno posipale tijekom čitavog dana.

Rijetki su stanovnici izlazili iz svojih kuća, a među prvima koji su prionuli čišćenju prilaza kući i pločnika ispred nje bio je Branko Kovačić iz Dražica kojega smo zatekli u »lopatanju«.

– Bojim se da će okrenuti na buru, pa će se onda ova bljuzgavica zalediti i onda će biti problema. Bolje je to na vrijeme očistiti, dok se još može, kaže vrijedni Grobničan.

Poledice predvečer uglavnom još nije bilo, a ni većih problema u prometu, osim na cesti između Trnovice i Saršona, gdje se na kolnik srušilo stablo. Cestari su brzo reagirali, pa s obzirom na vrlo rijedak promet nije bilo većeg zastoja, no nekolicini vozača koji su se tamo zatekli nije preostalo ništa nego čekati da cestarska ekipa ukloni deblo.

– Tu smo već dvadesetak minuta. Malo je »friško«, a nismo se baš ni obukli za snijeg, ali što se može, nema druge nego strpiti se, rekli su, unatoč zastoju i susnježici, dobro raspoloženi Morena Balent i Moreno Vukelić.

Javni gradski i prigradski promet do večernjih je sati uglavnom funkcionirao bez većih poteškoća, barem prema informacijama iz riječkog Stožera zimske službe, koji je, međutim, u 20 sati proglasio drugi stupanj pripravnosti na području Grada Rijeke.

Glavnina snježnih oborina očekuje se tijekom kasnijih večernjih i noćnih sati, pa iz Stožera upozoravaju vozače da se u slučaju proglašenja zimskih uvjeta ne uključuju u promet bez propisane zimske opreme.
– Vozila bez zimske opreme ugrožavaju promet, te zakrčuju prometnice tako da ralice ne mogu čistiti snijeg sa prometnica i onemogućuju odvijanje javnog gradskog prijevoza. Policija i prometno redarstvo pojačano će, uz nultu stopu tolerancije, obavljati kontrolu vozila i isključivati iz prometa vozila koja nemaju zimsku opremu, poručuju iz Stožera, uz napomenu kako, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, kazna za uključivanje u promet bez zimske opreme iznosi 700 kuna.

Izvor: Novi list
Foto: Ka portal

Sličan sadržaj