Riječko područje i Gorski kotar uz kišu za 1. maj / Subota donosi lokalno obilnije oborine

roštilj1

Vrijeme od početka ovoga tjedna koje će nas uvesti u svibanj najkraće i najtočnije mogli bismo opisati kao promjenjivo i nestabilno.

Ciklona koja je obilježila ponedjeljak i utorak nije se ostvarila na način kao što su na to ukazivali prognostički materijali. Intenzitet i količina oborina realizirali su tek od 20-30% očekivanja, ponegdje i manje. Već smo spominjali kako je na riječkom području palo najviše, do 20 mm kiše, a brojke modela ukazivale su kako bi u najmanju ruku moglo biti oko 50 mm. Najmanje oborina tijekom prva dva dana tjedna bilo je na kvarnerskim otocima, pa slobodno možemo reći da je tamo ciklona donijela najveće razočaranje.

Prema mjesečnim podatcima o zaprimljenoj količini oborina, itekako imamo razloga priželjkivati kišu.
Naime, u odnosu samo na prošlogodišnju kumulativnu količinu oborina za travanj, ove godine nismo postigli niti trećinu (prema podatcima DHMZ-a). Uzimajući u obzir da je i ožujak ove godine dosta “škrtario” s oborinama, nastavljanjem ovakvog vremena i tijekom sljedećih (proljetnih i ljetnih) mjeseci moglo bismo imati problema s izraženijom sušom.

Srijeda nam je donijela jednodnevni predah od kiše i oblaka uz pretežno vedro vrijeme i vjetar sjevernih smjerova. Temperature su se uvjerljivo približile 20°C na Kvarneru – Rijeka (Kozala) 19.5°C, Mali Lošinj 19.3°C, Omišalj 19°C. Gorane je sunce zagrijalo do 15°C – mjerna postaja Parg (Čabar) mjerila je 13°C.

Četvrtak je unutar granica PGŽ započeo s umjerenom naoblakom koja je postupno dolazila sa zapada. Kratkotrajni slabi, mjestimični pljuskovi obilježili su prvu polovicu dana. Temperature zraka slične su jučerašnjima. Ponovno je zapuhao slab do umjeren vjetar južnih smjerova koji će tijekom sutrašnjeg dana i subote znatnije ojačati. Prema večeri očekujemo i prolazno razvedravanje – umjerenu naoblaku činit će uglavnom visoki oblaci.

Centralna rasprava ovoga tjedna svakako je vremenska prognoza za Praznik rada. Putem medija danima smo mogli čitati previranja hoće li ili neće biti kiše – dan prije Prvog maja sa sigurnošću možemo reći kako nas unutar PGŽ očekuje kiša, a ta činjenica stoji na kartama već 7 dana.
Dakle, u petak će u prijepodnevnim satima doći do postupnog gomilanja oblaka sa zapada (nestabilnija zračna masa premještat će se sa Sredozemlja nad naše krajeve). Već ujutro i tijekom ranog popodneva malo kiše moglo bi biti na području Rijeke i Gorskog kotara, uz kraća sunčanija razdoblja sredinom dana, a u kasnijim popodnevnim i večernjim satima oborine će se proširiti na cijeli Kvarner.
Prema ovakvim podatcima, najmanje sreće za “suhi” prvomajski boravak na otvorenome imat će Gorani i Riječani, dok se stanovnicima naših otoka možda i pruži mogućnost za nesmetano roštiljanje.
Temperature nešto niže od današnjih, za stupanj-dva. Kvarner će mjeriti do 20°C, a viši predjeli do 16°C.
Jugoistočni i južni vjetar ponovno će znatno ojačati, tako da na Kvarneru očekujemo umjeren do jak vjetar, s olujnim udarima na moru. Prostor Gorskog kotara također će biti na udaru umjerenog, lokalno jakog i olujnog vjetra jugozapadnog smjera (osobito u najvišem gorju).

U noći na subotu bit će i obilnijih oborina (osobito za šire riječko područje) koje će se nastaviti i tijekom jutarnjih sati. Oborine će intenzitetom oslabjeti tijekom popodneva, no uz novu kišnu epizodu u večernjim satima. I dalje će puhati umjeren do jak, lokalno i olujan vjetar južnih smjerova. Prema modelima, subotnje jutro najvjetrovitije će biti u Gorskom kotaru. Prema kraju dana i brzine vjetra će polako opadati.
Jutarnje i dnevne temperature neće se uvelike razlikovati (do 13°C u gorju, do 17°C na moru).

Nedjelja će uz promjenjivu naoblaku još pružiti mogućnost pokojeg lokalnog pljuska, no uglavnom će biti suho. Na Kvarneru i u gorju puhat će slab do umjeren jugoistočnjak.
Temperature će blago porasti, dnevne maksimalne temperature biti će u rasponu 15-20°C.

U nadolazećem tjednu očekuje nas ponovni porast temperatura i nastavak pravog proljetnog promjenjivog vremena. Više pojedinosti o nadolazećem tjednu donosimo vam u nedjeljnim večernjim satima.

Sličan sadržaj