Početak monsunske sezone Nepalu donosi nove nevolje

nepal-landslide-01

Nakon razornog potresa koji je u subotu pogodio Nepal, još jedna loša vijest pristigla je za ovu južnoazijsku zemlju.

Kao posljedica nekoliko podrhtavanja tla s magnitudama do 7.9 stupnjeva prema Richteru poginulo je više od 5000 ljudi, a ozlijeđeno dvostruko toliko, uništeni su brojni domovi, devastirani kulturni spomenici te važne povijesne građevine…

Indijska državna meteorološka služba krajem prošloga tjedna objavila je prognostički izvještaj za nadolazeću sezonu monsuna, koja obično traje od sredine lipnja do sredine rujna.

Zbog utjecaja aktualnog El Niña, indijski prognostičari očekuju ispodprosječnu sezonu u vidu količine oborina s oko 400 mm kiše mjesečno.

Olakotna okolnost za Nepal jest da se ne očekuju enormne količine oborina, no za prostor pogođen nizom uzastopnih potresa dovoljna je i mala količina kiša koja bi između nestabilnih slojeva tla mogla prouzročiti klizišta. Zbog nakupljanja vode između različitih slojeva u tlu smanjuje se i trenje među njima, a uz utjecaj gravitacije dolazi do potpunog gubitka stabilnosti među njima.

Ako se prognoze za sezonu monsuna 2015. ne obistine, još jedna briga za nepalsko stanovništvo mogla bi biti opasnost od potencijalnih poplava.
Prošlogodišnja  negativna iskustva s klizištima  koja su presjekla tok rijeke  Sunkoshi  i izazvali izlijevanje i poplave, Nepalcima ulijevaju još veći strah prema nadolazećoj sezoni.

Nepalska vojska će pokušati zaštiti najugroženije dijelove zemlje u kojima su poplave i otvaranje klizišta česti te evakuirati stanovništvo ukoliko se za to ukaže potreba.

Naslovna:  Klizište koje je presjeklo tok rijeke Sunkoshi, 2014. ; Izvor: thedailystar.net

Sličan sadržaj