Riječko proljeće u prosincu: Temperatura od 18.5°C, druga rekordna za prosinac u povijesti mjerenja

Jopy/Rimeteo

Vrijeme je zanimljivo i kad se ništa ne događa. Iako na vrijeme djeluje anticiklona koja po svom “opisu” ne bi trebala biti zanimljiva, u stvarnosti nije tako.

Danima već unutrašnjost Hrvatske i dijelovi gorja nisu izašli iz magle i minusa, dok se na Jadranu nižu topli dani. Kako se bliži Božić, tako su i temperature sve više, ali malo tko je mogao očekivati tako topao petak.

Najviša dnevna temperatura u Rijeci popela se do 18.5°C, što je druga najviša temperatura za prosinac, nakon one od 4. prosinca 1979. kada je izmjereno još toplijih 20.4°C.
S tom temperaturom Rijeka je bila među najtoplijima u Hrvatskoj. Topliji su bili samo Dubrovnik 18.7°C te Hvar s 19.1°C.

Toplo je bilo i na ostatku Kvarnera, 15.5°C izmjereno je u Malom Lošinju, a 16.3°C u Rabu, ali je tu ipak do izražaja došao utjecaj mora pa temperatura nije rasla kao u Rijeci.
Gorski kotar je izašao iz temperaturne inverzije pa je petak bio sunčan, samim time i temperature su osjetnije porasle, u Pargu do 8.7°C.
Unutrašnjost Hrvatske nastavila je druženje s maglom i cjelodnevnim negativnim vrijednostima temperature. Od -3 do -1°C kretala se najviša dnevna temperatura zraka.

Nakon toplog dana, večer je u početku bila nastavila u sličnom tonu uz polagan pad temperature zraka, u 19 sati Rijeka je još uvijek bila na visokih 13°C, ali s odmicanjem večeri i temperatura se ponovno snizila. U 2 sata i 30 minuta na Kvarneru se temperatura kreće od -3°C u zaleđu do visokih 12°C na jugozapadnim otocima. U Gorskom kotaru -4 do 0°C.

Badnjak će na Kvarneru obilježiti vrijeme uz dosta naoblake u drugom dijelu dana, a slično se očekuje i u Gorskom kotaru. Ne očekuju se više tako visoke temperature kao u petak.

Više oblaka bit će i u prvom dijelu dana na sam Božić, a zatim se na Kvarneru očekuje razvedravanje. U gorju će biti promjenjive naoblake uz mogućnost jutarnje magle. Temperature iznad prosjeka za doba godine.

Na Štefanje ponovno više sunca, temperature iznad prosjeka.

Vezana vijest

Sličan sadržaj