Rijeka među najhladnijima u Hrvatskoj / Stiže burna subota!

pr17112015_1

Dugotrajna anticiklona ne mora nužno značiti i posve stabilne i tople dane. Srijeda je čista potvrda te konstatacije gdje je Rijeka s izmjerenih 12.4°C trenutno među najhladnijim lokacijama u Hrvatskoj, a hladnije je samo na gorskim i planinskim postajama, i to ne značajno, ako se u obzir uzme razlika u nadmorskoj visini.

Kako smo i najavili, u svojim proteklim pisanjima, srijedu na Kvarneru i u Gorskom kotaru obilježava tmurno i oblačno vrijeme uz pojavu mjestimične sumaglice, a ima čak i povremene rosulje, a sve je posljedica stabilne atmosfere, dok se sjevernije Europom premještaju frontalni sustavi i ciklone.

No prije nego još jednom ponovimo što će biti za vikend, jer zima sigurno dolazi, još koja riječ o ovim stabilnim “studenim” danima u analizi DHMZ-a:
U prvoj polovini studenog, ali već i krajem listopada, pod prevladavajućim utjecajem anticiklone i dotoka toplog zraka u našim je krajevima bilo stabilno, suho i iznadprosječno toplo. Uz mnogo sunčanih sati ponegdje su premašeni višegodišnji apsolutni maksimumi temperature, a osobito je zanimljiv podatak Ogulina u kojem je 9. 11. izmjereno 27,2 °C što je za gotovo 3 stupnja više od dosadašnjeg maksimuma.
Najviša dnevna temperatura zraka dosad je u studenom na kopnu bila u prosjeku između 5 i 10 stupnjeva viša, dok je na moru to odstupanje bilo nešto manje, do 4 stupnja.

Trenutno pogledom na satelitsku snimku, osim magle i sumaglice nad sjevernim Jadranom ništa se konkretnije ne vidi. Stoga će i četvrtak po vremenskim obilježima biti vrlo sličan dan. Malo područje destabilizacije u Sredozemlju bit će zaslužno za veću količinu oblaka uz mogućnost rosulje ili slabe kiše, ali nisu isključena čak niti sunčana razdoblja.
Postojat će i mogućnost prolaznog kidanja naoblake u noći na četvrtak, ali s nadolazećim poremećajem i to će biti prolaznog vijeka.

Frontalni poremećaj sa sjevera najavit će promjenu u petak, a u subotu će na području sjeverne Italije doći do stvaranja ciklone koja će se premjestiti malo južnije uz jačanje na mogućih 990 hPa.
Dok budemo u njenom toplom sektoru, pristizat će veća količina oborina uz vjetar umjeren do jak južnih smjerova koji može imati čak i olujne udare, posebno u najvišem gorju i na vanjskim kvarnerskim otocima. Mogući su i izraženiji pljuskovi s grmmljavinom. Može pasti i preko 100 mm kiše.

Daljnjim premještanjem ciklone na jug, naći ćemo se u njenom hladnom sektoru, vjetar će okrenuti na sjeveroistočnjak i buru, a s padom temperature snijeg bi u Gorskom kotaru trebao početi padati već s poslijepodnevnim satima, iako će ga u najvišem gorju biti već i u jutarnjim satima. Past će ga više od 10 cm, a ponegdje čak i preko 30 cm. Poneka pahulja može zalepršati i na najvišim predjelima riječkog prigrada iznad 800 metara.

Bura je svakako bitan faktor za istaknuti jer današnji prognostički materijali ukazuju na mogućnost da bi u subotu navečer čak i u Rijeci mogla prolazno biti jaka do olujna, s orkanskim udarima! Zasigurno će biti poteškoća u prometu uzrokovanih i njome, ali i snijegom u Gorskom kotaru na koji još jednom upozoravamo uz mogućnost stvaranja zapuha.

U nedjelju će bura već oslabjeti, a vrijeme će biti znatno mirnije, iako će ostati mogućnost povremenih oborina, na Kvarneru kiše, u Gorskom kotaru snijega.

Isto tako ističemo da svaki pomak ciklone u odnosu na trenutnu prognozu može značiti i odstupanje u količini oborina ili kašnjenju hladnoće, što će igrati ulogu u činjenici hoće li možda snijeg pasti i u nizinama Hrvatske, kao i nešto nižim područjima riječkog zaleđa (iznad 600 m).

Kako se radi o jednoj od jačih promjena vremena, bit će praćena putem naše posebne objave ovdje na Portalu koju ćemo napisati u petak, gdje će se kronološki postavljati najnoviji pregled situacije tijekom subote, sve dok promjena vremena bude aktualna.

Naslovna: Odstupanje Tmaks u prvoj polovici studenog; Izvor: DHMZ

Satelitska snimka i animacija modela GFS za nadolazeću promjenu


Napomena: Registrirajte se i saznajte još više detalja putem naše REDOVNE I DETALJNE PROGNOZE. Saznajte kako se registrirati slanjem upita na mail ili na facebook!

Sličan sadržaj