Rijeka nadomak 300 mm kiše u studenom, Crni Lug “u lovu” na 500 mm! / Nova kiša tek slijedi!

10359521_869482349749393_5267693469012144218_n

Stvarno ne treba puno da riječko područje i Gorski kotar dobiju obilniju oborinu.

Recept je jednostavan. Malo vlage iz Sredozemlja i jugozapadno ili južno strujanje i veselje može početi. Protekle noći i jutra preko našeg područja premještala se jača oborinska masa praćena grmljavinom, zbog koje je na riječkom području i u Gorskom kotaru opet pala obilnija kiša.
Ona je posljedica približavanja ciklone iz Sredozemlja koja je tek na samom zapadu, a idućih sati približavat će se području Sardinije i Korzike, gdje bi se trebala naći u ponedjeljak ujutro.

I dok njeno djelovanje tek čekamo, predfrontalnih aktivnosti nije izostalo. U kišomjerima DHMZ-a jutros u 7h, i do 70 mm kiše, glavnina je sigurno pala u prvom dijelu subote. Kako smo već i rekli glavnina kiše pala je u Gorskom kotaru i oko Rijeke.
U Rijeci je službeno palo 52 mm kiše, čime je Rijeka došla nadomak 300 mm kiše u studenom. Rekord od 483 mm iz studenog 2000. godine još je daleko, vjerojatno i nedostižan. Jučer smo pisali da je Crni Lug prešao 400 mm, a danas već govorimo o “lovu” na 500 mm. S novih 47 mm nedostaje još 45 mm za 500 mm u studenom. Brojke su vrlo impresivne. Nema mjesta u PGŽ koje ima službena mjerenja, ispod 150 mm kiše.

Koliko je kiša bila intenzivna protekle noći i jutra, najbolje ćemo pokazati na primjeru automatske postaje Rijeka, Vežica, gdje je od 5:30 do 8h palo čak 92 mm kiše. Nije se radilo baš o lokalnoj kiši jer je i većina ostalih automatskih meteoroloških postaja dojavila obilnu kišu, i to uglavnom 50 ili više mm. Južnije od Rijeke kiš je bilo osjetno manje, čak i manje od 10 mm.

Obilna kiša, dovela je do porasta vodostaja Rječine, ali prema posljednjim dostupnim informacijama, na svim mjernim lokacijama vodostaj je u opadanju. U 07h u Martinovom Selu, vodostaj je iznosio 105 cm, zbog čega su bile proglašene izvanredne mjere obrane od poplave.

Rječina u Rijeci, fot: Uni

Trenutno je u PGŽ zatišje pred buru, izoliranih pljuskova ima samo ponegdje, dok je na većini područja oblačno. Vjetar je slab, a temperature su zbog južnog strujanja povišene. A ciklona tek dolazi.

Nedjelja će u PGŽ biti oblačna s povremenim oborinama, ali osim na riječkom području i na zapadu Gorskog kotara, ne bi trebalo biti veće kiše.

S približavanjem ciklone našem području, u ponedjeljak će, u prvom dijelu dana postojati mogućnost za jače grmljavinske nestabilnosti, uz pad temperature zraka.

Taj pad neće biti dovoljan da bi rezultirao snijegom čak i posvuda u Gorskom kotaru, jer će zahladnjenje kasniti, zbog činjenice da će nam ciklona biti preblizu pa ćemo dobiti previše njene topline. Zato će najviše gorje dobiti i obilniji snježni pokrivač.
U nižem gorju pad temperature i granična situacija, ali se ne očekuje spuštanje snježne granice ispod 1000 metara.
Kvarner bez ikakvih šansi za snijeg, ali isto ne možemo reći za lokalno i preko 30 mm kiše.

Do kraja ponedjeljka, oborine će posvuda oslabjeti, a na Kvarneru će se djelomično i razvedriti.

U utorak u prvom dijelu dana i dosta sunca, zatim naoblačenje. Gorski kotar neće vidjeti previše sunca ili ga uopće neće vidjeti, a postojat će mogućnost za slab snijeg, zbog zahladnjenja. Snježna granica trbala bibiti na oko 800 metara.

Ciklona će se u srijedu premjestiti prema istoku, u smjeru Tirenskog mora. To znači nove oborine, posebno Gorskom kotaru, a zbog hladnoće, može pasti i obilniji snijeg, gotovo na cijelom području.
Na Kvarnru kiša, a samo u predjelima iznad 800 metara mogućnost snijega.

Nakon toga, do kraja tjedna vidi se promjenjivo i nestabilno vrijeme, u gorju uz miješanje oborina, a na Kvarneru uz povremenu kišu. Zadržat će se hladnije vrijeme.

Sličan sadržaj