Praćenje ciklone (29.11.14. – 03.12.14.) – Obilna kiša, malo snijega Gorskom kotaru, ali i ledene kiše!

web_fronte_sutra12

Pred nama je početak klimatološke zime i jedna jača promjena vremena koja stiže u ponedjeljak. O tome smo sve napisali ovdje pa nema smisla ponavljati već rečeno, već se samo fokusirati na činjenice koje će nastati s ovom promjenom vremena.

ZAKLJUČENO PRAĆENJE CIKLONE!

21:00
Umjereno do potpuno oblačno vrijeme u cijeloj županiji, u gorju ima pojave snijega, rosulje, ali i ledene kiše. Ima i vjetra! Puše umjerena do jaka bura i istočnjak u cijeloj županiji…
Temperature u Gorskom kotaru: od -3 do 3C
U primorju: od 4 do 10C
Na otocima: od 7 do 14C
U noći i dalje kiša, osim u gorju gdje može biti i snijega.
Posebno upozorenje za vozače na maglu u Gorskom kotaru, te na buru na jugu Kvarnera !!!

19:00
Nova kiša na riječkom području i dijelu Gorskog kotara, a zahvaćen je i dobar dio otoka.

17:45
Oborine se zadržavaju na sjevernim otocima, dok su na preostalim područjima uglavnom prestale. Tlak je u prolaznom porastu što znači da je došlo do popunjavanja ciklone, a uskoro će doći i do njenog nestajanja. Možda se mali i razvedri prije početka djelovanja nove ciklone. Hladno je, u gorju se temperature kreću od -3 do 3°C, a uz obalu i na otocima 4 do 9°C.

15:40
Trenutni radar

15:30
Kiša i dalje pada na Kvarneru, dok u Gorskom kotaru ima i kiše i snijega. Najviše oborina, prema mreži postaja “Pljusak” palo je u Baškoj 9 mm, slijede Hreljin sa 6 mm, Cres, Kukuljanovo i Vežica sa 5 mm itd…
Aktualne temperature

13:25
Na području Gorskog kotara, bilo je doslovno svega, kiše, koja se smrzava i snijega.
Povremenog snijega ima na sjeveru Gorskog kotara, ali ima i magle. Delnice su jutros imale kišu koja se ledi, na -1°C, a sada je +1°C i pada kiša.
Na riječkom području pada slaba kiša ili rosulja, iako Rijeka u 13h javlja potpuno oblačno vrijeme bez oborina, ali to ostavljamo motritelju na dušu.
Magla je također prisutna, posebno u Gorskom kotaru, na potezu od Delnica do Bosiljeva.
Posvuda je hladno. U gorju se temperature kreću od -3 do 3°C, na Kvarneru od samo 3 na riječkom području do 12°C na jugu regije.
Ima dosta bure, pa postoje ograničenja u prometu.
Zbog jakog vjetra, dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice u oba smjera otvorena je samo za osobna vozila. Obilazak za ostala vozila je starom cestom kroz Gorski kotar (DC3).
Zbog bure, na dionici Jadranske magistrale (DC8) između Bakra i Senja te Karlobaga i Svete Marije Magdalene zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II.skupinu vozila).

12:00
Ojačao je snijeg na čabarskom području. Na Kvarneru i dalje slaba kiša.

11:00
Kiša pada na većem dijelu Kvarnera. Uglavnom je slabog inenziteta. Snijeg pada u Gorskom kotaru iznad 800 metara visine, na preostalom području kiša ili kiša koja se smrzava.

09:00
Počela slaba kiša na riječkom i lošinjskom području.

08:00
Na Kvarneru je potpuno oblačnno i dalje, bez oborina, dok je na sjeveru Gorskog kotara ojačao snijeg.

07:00

Količina oborina u protekla 24h: Bakar i Kukuljanovo 10, Rijeka 5, Parg 3, Delnice 2, Krk 1 mm.

07:00
Na području Gorskog kotara pada kiša koja se ledi. Takvu situaciju dojavljuju Delnice i Crni Lug, dok je na sjeveru područja dovoljno zahladnjelo pa je počeo vrlo slab snijeg. Temperature -1 ili 0°C. Na Kvarneru pretežno oblačno, bez oborina, a jakog vjetra ima na riječkom području, u dijelu Gorskog kotara i na istočnom priobalju.

04:00
Na satelitskim snimkama može se vidjeti da je ciklona stigla nadomak kopna središnje Italije. Kako smo joj bliži, to znači da ćemo dobiti i nešto više oborina, ali se ne očekuju neke impresivne količine.
Trenutno povremene kiše ima na otocima. magle u Gorskom kotaru.
Zbog magle, smanjena je vidljivost mjestimice u Gorskom kotaru i Lici, posebice skrećemo pozornost na dionice autocesta: A1 između čvora Bosiljevo i tunela Mala Kapela i A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Bosiljevo 2.
Jak vjetar puše na istoku Rijeke, automatska postaja s Trsata trenutno mjeri 13 m/s, s gotovo olujnim udarima!
Vjetar radi poteškoće u prometu. Zbog jakog vjetra, dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice u oba smjera otvorena je samo za osobna vozila. Obilazak za ostala vozila je starom cestom kroz Gorski kotar (DC3).
Zbog bure, na dionici Jadranske magistrale (DC8) između Bakra i Senja, i Karlobaga i Svete Marije Magdalene zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II.skupinu vozila).
Temperature su vrlo niske, u Gorskom kotaru između -4 i 2°C, u zaleđu obale 3 do 6°C, u Rijeci 6 do 9°C, a na otocima od 7 do 11°C.
Prava uvertira u hladno vrijeme koje nas očekuje ove srijede.

SRIJEDA
02:00

Pregled utorka!

22:00
Trenutno vrijeme u PGŽ odvija se u znaku pretežno oblačnog vremena rijetko gdje uz kišu, u Gorskom kotaru ima pojave rosulje, a do jutra se ni ne isključuje snijeg koji je noćas puno izvjesniji nego jučer jer se zrak po visini dosta ohladio dok je pri tlu on i prije bio hladan, zbog toga veća je mogućnost snijega noćas nego prijašnjih noći/dana, na ostatku područja očekuje se kiša.
Puše slab istočnjak i bura, prema jugu regije umjerena do jaka bura (60-100km/h) !
U Gorskom kotaru su tempertaure u rasponu od -4 (Mirkovica) do 3C (Velika Lešnica).
U primorju od 4 (Hreljin) do 10C (Opatija, Crikvenica).
Na otocima od 7 (Treskavac-otok Krk) do 13C (Mali Lošinj).


16:40

Trenutne temperature na širem riječkom području posvuda u padu.

16:30
Količina oborine (mm) u protekla 24h (PGŽ) izmjerena 02.12.2014. u 7 sati

16:20
Oborinska pruga zahvatila je riječko područje. Temperature su u padu. Na riječkom području od 5 do 9°C. Kukuljanovo s 12, a Cres s 11 mm oborine.


15:50

Trenutni prikaz oborina

15:30
Zahladnjenje po visini stiglo je u Gorski kotar, tako da dolazi do pojave susnježice. Snijega ima samo u gorju višem od 1300 metara.

15:15
Umjereno do pretežno oblačno u cijeloj županiji. Ponegdje ima kiše, izmaglice i sumaglice. Više u Gorskom kotaru nego u primorju i otocima, dok u primorju i na otocima ima slabog do umjerenog vjetra, mjestimice i jakog. Prije svega jakog vjetra ima prema jugu regije, dok na krajnjem sjeveru ima i guste magle (Parg Čabar). Temperature se u Gorskom kotaru kreću od -3 do 4C, a na kvarneru i otocima od 6 do 12C.
Na većini područja puše istočnjak i bura što ponegdje doprinosi hladnijem vremenu nego što zapravo je.
Do kraja dana i dalje oblačno vrijeme uz kišu, a ponegdje u Gorskom kotaru nije isključena mogućnost za snijeg.
Što se tiče stanja na cestama:
U Gorskom kotaru i na otocima promet je slab i teče bez ograničenja, dok u primorju sve ide po protokolu osim na D8 Novi Vinodolski-Sibinj-Senj gdje je zabrana za I.skupinu vozila zbog bure.

11:00
Oborina ima tek mjestimično, i to na sjeveru Gorskog kotara gdje pada rosulja koja se smrzava. Kako smo i spominjali, zbog još uvijek viših temperatura po visini, a hladnoće pri tlu, lokalno ima te pojave. Čak i u Gorskom kotaru nad različitim područjima su različite temperature. Tako je raspon od -3 do 4°C, na Kvarneru od 6 do 15°C.
Zbog bure, na dionici Jadranske magistrale (DC8) Novi Vinodolski-Senj zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila).
Kolnici su mokri ili vlažni i skliski u većem dijelu zemlje. Smanjena je vidljivost mjestimice u Gorskom kotaru i Lici te na dionicama autocesta: A1 između čvora Bosiljevo i tunela Mala Kapela i A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Vrata i Bosiljevo.

Mali Lošinj, foto: Sandro Puncet

05:50
Nastavlja se djelovanje ciklone koja se svojim centrom nalazi negdje oko Korzike. Tlak je i dalje u padu, a što se vremena tiče, pretežno je oblačno, kiše ima na riječkom području.
Puše umjerena do jaka bura. Temperature se kreću od -3 do 4°C u gorju, na obali i otocima 5 do 10°C.

04:25
Oborinska masa glavninom se zadržava na otocima i ne dolazi do Rijeke i Gorskog kotara.


03:05

Pregled dosadašnjeg razvoja situacije!

03:05
Temperature po visini još previsoke, što bi značilo, da bi veći dio nižeg gorja mogao od ovih oborina imati kišu ili, ukoliko su niske temperature pri tlu, i kišu koja se smrzava u dodiru s podlogom. Modeli vide probijanje hladnoće mjestimice u Gorskom kotaru iza 04h ujutro, ali samo prolazno.

03:00
Spomenute oborine sporo napreduju prema Rijeci, što se vidi i iz radarske animacije. U Cresu je palo 4 mm kiše.

UTORAK
00:50

Jača oborinska masa zahvatila je Lošinj i ide prema Cresu. Radi se o vrlo izraženim oborinama. Temperature su u padu.

23:00
U Gorskom kotaru je pretežno oblačno uz mjestimičnu kišu. Kiša pada cijeli dan na jako niskim temperaturama. Zahladnjenje je stiglo, ali nije bilo dovoljno da bi padao snijeg.
Temperature se tamo kreću od 0 do 4C. Puše slab do umjeren istočnjak i bura. U noći postoji mogućnost za malo snijega. Ima dosta i magle, tako da pripazite krećete li na put kroz taj dio Hrvatske!
Na Kvarneru i na otocima je također oblačno uz slabu kišu prema jugu-prema Crikvenici.
Temperature se kreću od 6 do 12C. Također puše slab do umjeren istočnjak i bura, na pojedinim lokacijama ima čak umjerenog i jakog vjetra.

Novi Vinodolski, foto: Goran/RIMETEO

20:00
Ciklona je stigla nadomak Korzike. Jugoistok Kvarnera zahvaćen je jačim oborinskim valom, koji se širi u smjeru sjeverozapada te nije isključeno da oborine dođu i do Rijeke.
radar_anim

18:20
Na području PGŽ oborine su uglavnom prestale, ali tu nije oborinama kraj, jer od Italije stižu nove. Temperature posvuda u padu, gorje -1 do 4°C, Kvarner 6 do 11°C. Od ponoći palo i do 45 mm oborine.

Rijeka, foto: Dominik Lukačević

17:00
Prevladava oblačno vrijeme uz slabu do umjerenu kišu, prema snimkama radara najjača bi trebala biti u “trokutu” između Rijeke, Crikvenice i Fužina. U gorju iznad 1000m/nv ima i nešto snijega.
Temperature su kao što su vam kolege napisale dosta pale.
Dakle, trenutne temperature u PGŽ:
Mirkovica -2
Parg Čabar 2
Ravna Gora, Mrkopalj, Delnice 3
Velika Lešnica 4
Hreljin 5
Rijeka-Pehlin, Marčelji, Čavle 8
Poljane, Preluk 9
Rijeka, Baška, Cres 10
Selce, Crikvenica, Opatija 11
Vjetar je okrenuo sa jugoistočnjaka i juga na slab do umjeren istočnjak i buru u gotovo cijeloj županiji.

Rabac, foto: David Faraguna
1400248 784121004992605 8034577298566946737 o
10356400 784121194992586 8736567159071810653 n
10484942 784121414992564 9034357429569963323 n


15:20

Trenutne temperature

14:05
Oborine od ponoći (u mm):
40 Baška
30 Poljane
23 Volosko
20 Brajda
18 Njivice, Treskavac, Čavle
17 Cres
16 Vežica, Hreljin
13 Kukuljanovo
10 Pehlin
itd…

14:00
Na većem dijelu Kvarnera zapuhala je umjerena do jaka bura s olujnim udarima. Evo i najvjetrovitijih lokacija trenutno (m/s):
16 Hreljin
14 Treskavac
13 Omišalj
11 Preluk
10 Cres

13:00
Pretežno je oblačno s kišom, koja je na većini područja izraženija, a dolazi i do pojave grmljavine. U Gorskom kotaru ima i magle. Vjetar je okrenuo na sjeverni smjer, a već ima problema u prometu uzrokovanih burom. Zbog bure na Jadranskoj magistrali (D8) između Novog Vinodolskog i Senja zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I.skupina). Temperature su u padu, u gorju od -2 do 4°C, a na Kvarneru od samo 5 na riječkom području do čak 14°C na jugu.
radar_anim


06:00

Pretežno je oblačno, a glavnina oborina za sada se premješta Istrom i Gorskim kotarom, dok je na Kvarnereru kiša ipak samo lokalna pojava. Prema podacima s automatskih postaja, od ponoći nigdje nije palo više od 7 mm kiše. Još uvijek je vjetar slab do umjeren južnih smjerova uglavnom, tako da su temperature još uvijek dosta visoke, a na Kvarneru se kreću od 14 do 18, u gorju hladnijih 5 do 8°C.

PONEDJELJAK 01.12.
00:30
Na riječkom području pada slaba do umjerena kiša, a slično se događa i u Gorskom kotaru. Na otocima uglavnom bez kiše. U Rijeci je u pola sata palo i 10 mm kiše.

22:40
Na Kvarneru prevladava umjereno do potpuno oblačno vrijeme, tek ponegdje uz malo kiše.
Temperature se protežu od 13C koja se mjeri u Čavlima pa do i dalje najtoplijeg otoka Cresa s 18C.
U samom gradu Rijeci temperatura iznosi 15C uz potpuno oblačno nebo.
U Gorskom kotaru je po običaju dosta hladnije, te se tamo temperature protežu od 3C u Parg-Čabru do 8C koja se mjeri u Mirkovici (1290m), te je to ujedno dokaz da je došlo do temperaturne inverzije (Viša temperatura na većim visinama). Prevladava oblačno vrijeme, mjestimice uz kišu.
U cijeloj županiji i dalje puše jugoistočnjak i jugo


18:00

Još jedna najava onog što slijedi!

16:00
Kiša pada gotovo u cijeloj županiji, a najviše je ima u Gorskom kotaru.
Trenutne temperature se kreću od od 5C u Delnicama do 17C gdje se mjeri na otoku Cresu.
Puše slab JI vjetar i jugo, na pojedinim lokacijama i umjeren.

15:45
Estofex je izdao crveno upozorenje tj. 2. stupanj upozorenja zbog mogućnosti olujnih nevremena.

15:30
radar_anim

15:00
Količina oborina od ponoći (Pljusak.com)
12 Hreljin
9 Baška
8 Njivice
7 Treskavac
4 Kukuljanovo, Cres, Velika Lešnica
3 Čavle, Vežica
2 Brajda
1 Pehlin, Volosko

08:00
Nedeljno jutro nastavlja u istom tonu, tonu oblačnog vremena sa povremenom slabom kišom. Temperature se u gorju kreću od 2°C do 8°C, uz obalu od 12°C do 14°C te na otocima od 12°C do 16°C.
Vjetar je slab do umjeren južnih i jugoistočnih smjerova.

07:00
Količina oborine u PGŽ (mm) u protekla 24h izmjerena 30.11.2014. u 7 sati:
45 Kukuljanovo
34 Bakar
27 Crni Lug
16 Delnice
9 Rijeka
7 Parg
2 Rab
1 Krk

NEDJELJA, 00:35
Pretežno je oblačno na području cijele PGŽ, lokalno uz oborine, najviše u Gorskom kotaru. Mjestimice ima i magle. Vjetar je uglavnom slab, rijetko i umjeren. Temperature se kreću od 4 do 8°C u gorju i 12 do 15°C na Kvarneru.

SUBOTA, 16:53
Na naslovnoj slici, očekivani položaj ciklone po modelu ECMWF, za nedjelju u 12h. Izvor: meteo.hr

Položaj u subotu u 13h, po modelu GFS
Rtavn001

Sličan sadržaj