Rijeka nadomak oborinskog svibanjskog prosjeka / Na Zavižanu snijeg

Mali Lošinj, foto: Sandro Puncet
Mali Lošinj, foto: Sandro Puncet

Od početka kišovitog razdoblja u srijedu pa sve do nedjelje ujutro službena je Rijeka inkasirala 81.7 mm oborine, što znači da je u samo par dana gotovo dosegnut mjesečni prosjek od 103.8 mm. Ako ovim 81.7 mm pribrojimo i 11.3 mm koliko je palo prethodno u svibnju, dolazimo do brojke od 93 mm u svibnju. Podatak od 1. svibnja se ne računa, jer ulazi u travanj.

Kiša nije zaobišla niti ostala područja PGŽ. U Pargu je od srijede palo 70 mm kiše, u Malom Lošinju 41.9 mm, a u Rabu 46.8 mm. Dakle, kada se sve zbroji i oduzme ovo nestabilno razdoblje donijelo je obilnu kišu u PGŽ, a posebno u Rijeci.

Kišovito nije bilo samo u PGŽ. Obilnih oborina bilo je i u Dalmaciji, ali i u unutrašnjosti zemlje, a dolazilo je i do pojave jačih grmljavinskih nestabilnosti.

Tijekom subote najviše kiše palo je na sjevernom Jadranu, u Gorskom kotaru te unutrašnjosti zemlje. Prema podacima DHMZ-a, top lista najkišovitijih mjesta izgledala je ovako:

38 Krapina
29 Poreč, Ogulin, Sljeme
28 Križevci, Karlovac
26 Mali Lošinj
25 Krk, Bednja, Rijeka, Zagreb
23 Parg, Crni Lug
22 Delnice
21 Kukuljanovo, Pazin
20 Bakar, Sisak

Na ostalim područjima kiše je zabilježeno manje od 20 mm, a ponegdje je (Split, Šibenik) bilježena tek u tragovima.

U subotu navečer te u noći na nedjelju preko našeg područja premještala se hladna fronta zbog koje je zapuhala bura, a temperature su pale te govorimo o svježoj nedjelji. To potvrđuju i temperature u nekim od gradova u 13h.
U Zagrebu i Osijeku je tek 10°C uz kišu, u Rijeci je s burom i naoblakom 15°C, dok je Split najtopliji od većih gradova s 19°C.
Treba spomenuti da se zima vratila u planine te je na predjelima iznad 1500 metara pao i snijeg. Zavižan mjeri 0°C uz slab snijeg i vjetrovito vrijeme.

Za razliku od prethodnih dana koje su obilježili oblaci i kiša, zbog djelovanja prostrane ciklone, u prvoj polovici novog tjedna vrijeme će biti osjetno povoljnije.
Na Kvarneru će prevladavati sunčano vrijeme s povremeno umjerenom naoblakom, a povećane naoblake može prolazno biti na riječkom području, gdje će posebno u zaleđu, na granici sa Slovenijom postojati mogućnost za kraće pljuskove.
U Gorskom kotaru također dosta sunca, ali i mogućnost jutarnje magle te poslijepodnevnih pljuskova.

Druga polovica tjedna bit će nestabilnija, jer prolazno pogoršanje stiže u noći na četvrtak, kada će biti mjestimične kiše. U petak će opet postojati mogućnost pljuskova, a u subotu i nedjelju modeli opet vide kišovito i oblačno vrijeme.

HAK 13:46
Zbog olujnog vjetra na dionici autoceste A1 između čvorova Maslenica i Sveti Rok i Paškim mostom smiju prometovati samo osobna vozila.

Zbog jakog vjetra na autocesti A7 između čvorova Draga i Križišće, i dionicama Jadranske magistrale (DC8) između Bakra i Karlobaga, zabrana je prometa za autobuse na kat, motocikle i vozila s kampprikolicama (I.skupinu vozila), a između Karlobaga i Svete Marije Magdalene dodatno i za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I.i II.skupina vozila).

Mokrih i skliskih kolnika ima u Gorskom kotaru, Lici, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, te mjestimice u Slavoniji, Dalmaciji i Hrvatskom primorju. Magla mjestimice smanjuje vidljvost u Gorskom kotaru, a ima je i na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Bosiljevo 2 i Kikovica, dok jak vjetar usporava promet na dionici Kikovica-Tunel Tuhobić.


Registrirajte se i saznajte još više detalja putem naše REDOVNE I DETALJNE PROGNOZE , koja se po potrebi obnavlja i više puta dnevno za razliku od jednom napisanih tekstova koje ne ažuriramo s promjenama sinoptičke situacije.

——————————————-
Svi NEREGISTRIRANI korisnici koji žele PROGNOZU NA ZAHTJEV za točno određenu lokaciju u točno određeno vrijeme, mogu je dobiti ISKLJUČIVO na broju 060 590 590 gdje na jednoj od opcija ostavljaju lokaciju i vrijeme, te kontakt mobitel na koji šaljemo prognozu.
REGISTRIRANI korisnici svoju prognozu na zahtjev mogu zatražiti i nama u inbox ili putem maila.

Sličan sadržaj