Rijeka tijekom petka bila među najtoplijima u Hrvatskoj / Vikend nestabilan

radar_anim

Oslabljena hladna fronta, koja se sredinom ovog tjedna premještala preko Hrvatske i samo je dijelom i zahvatila, najmanje se osjetila na Jadranu, dok je unutrašnjost dobila i nešto oborina te pad temperature zraka.

Najbolje se to vidi na primjeru najviših dnevnih temperatura nekoliko lokacija u Hrvatskoj izmjerenih ovog tjedna.

Rijeka je u novi tjedan ušla s najvišom dnevnom temperaturom od 21.8°C. Već u utorak, s dotokom znatno toplijeg zraka u jugozapadnoj visinskoj struji, ispred spomenute fronte, temperatura je rasla do 25.4°C. U srijedu, kada se fronta premještala, najviša dnevna temperatura porasla je do 26.1°C. Četvrtak je donio dodatni porast temperature za koju decimalu (26.3°C), dok je u petak izmjerena najviša dnevna temperatura od 27°C, ujedno i najviša ove godine.

S druge pak strane, u zelenom dijelu PGŽ, temperatura je rasla zaključno sa srijedom, a zatim se bilježio pad najviše dnevne temperature, a tek u petak i manji porast. S obzirom da raspolažemo samo podacima sa službene postaje u Pargu kod Čabra, navest ćemo samo taj primjer.
Parg je svoj tjedan započeo s temperaturom ispod 20°C, točnije zabilježeno je 18.5°C. Već dan nakon bilo je za 3°C toplije, a izmjereno je 21.6°C. Najtoplija je bila srijeda s temperaturom od 23.3°C. Prolazak fronte potom je donio pad temperature zraka te je u četvrtak izmjereno 19.9°C, a u petak je uz pretežno sunčano vrijeme temperatura opet se podignula osjetnije iznad 20°C (21.4°C).

Isti model s primjera Parga i Rijeke, možemo primijeniti i sa Šibenikom i Osijekom. U Šibeniku je najtopliji dan bio u četvrtak kada je fronta već bila prošla, što ujedno znači da se nije uopće osjetila. Temperatura je toga dana rasla do 29.8°C.
Isto ne možemo reći za istok Hrvatske, odnosno primjer postaje u Osijeku. Zaključno sa srijedom mjerena je temperatura i do 30.3°C (srijeda) da bi nakon prolaska fronte četvrtak donio najvišu dnevnu temperaturu od osjetno svježijih 25.8°C, a u petak i 25.5°C.

Napisali smo već i u naslovu, ali i malo ranije u tekstu da je tijekom petka Rijeka bila među najtoplijim mjestima u Hrvatskoj sa 27°C. Topliji su samo bili Omišalj (27.1°C), Senj (27.5°C) te Ploče (27.8°C).

Početak subote na riječkom području i u Gorskom kotaru obilježio je prolazak manje oborinske mase sa sjeverozapada Europe, u sklopu oslabljenog frontalnog poremećaja, zbog čega je na riječkom području bilo i mjerljive količine kiše, ali uglavnom se radi o manjim količinama.
Istovremeno ostatak Hrvatske uživa u djelomice ili pretežno sunčanom vremenu.

U nastavku dana u PGŽ zadržat će se promjenjivo oblačno vrijeme. Bit će i sunčanih razdoblja, ali se ne smije isključiti niti mogućnost za prolazne oborine, posebno u drugom dijelu dana i prema večeri.
Trenutno puše slaba do umjerena bura, čije se jačanje očekuje kasno poslijepodne i navečer, kada može povremeno biti i jaka.

Nedjelja će također zadržati mogućnost za poneki pljusak u posllijepodnevnim satima, ali će sunca biti više nego tijekom subote.

Više o vremenu u novom tjednu, pišemo u nedjelju navečer. Do tada pratite naš rad putem Portala i Facebook stranice.

Naslovna: Ranojutarnje subotnje oborine na riječkom području i u Gorskom kotaru; Izvor: ARSO

Sličan sadržaj