Tajfun Noul na korak je do Filipina / Tropska oluja Ana na Atlantiku otvara ovogodišnju sezonu

noul

Tajfun Noul, koji je u međuvremenu ojačao do 2. kategorije, iz smjera sjeveroistoka polako stiže do Filipina, baš kako je i najavljeno.

Putanja kretanja tajfuna Noul; Izvor: Accuweather.com

Tijekom subote i nedjelje Noul će, prema pretpostavkama meteorologa, doseći 3. kategoriju, s udarima vjetra koji bi mogli prelaziti i 175 km/h.

Otok Yap, koji je udarac Noula osjetio tijekom srijede, zaprimio je više od 300 mm oborina. Kako se Yap proteklih tjedana sustavno oporavljao od štete učinjene za vrijeme supertajfuna Maysaka, olujni vjetar koji je popratio Noul dodatno je usporio i otežao taj oporavak.

Približavajući se Filipinskom otočju, Noul svoju putanju prema sjeveroistoku polako prepravlja u smjer sjevera, potencijalno time ugrožavajući sjever najvećeg filipinskog otoka Luzona i obale Tajvana, otočja Ryukyu te južne japanske obale.

Grafički prikaz oborina na filipinskom području za vrijeme Noula; Izvor: Accuweather.com

Stanovnici filipinskog glavnog grada, Manile, nadaju se kako će izbjeći susret s Noulom i popratnim ekstremnim količinama oborina ( 200-300 mm) i olujnog vjetra.

Niti nakon Noula, čini se da neće biti trajnijeg smirivanja situacije, jer je već na otvorenom oceanu nastala nova tropska oluja, koja bi se također trebala kretati prema Filipinima.

No proteklih dana nije aktivan samo tropski dio Pacifika – zahuktala se i situacija na Atlantiku.

Suptropska oluja s hibridnim obilježjima (toplim tropskim, ali i hladnijim svojstvima) Ana formirala se tijekom četvrtka, jugoistočno od obala SAD-a, postavši time prvi imenovani tropski sustav u 2015. godini.

Američka meteorološka služba smatra kako bi Ana u sljedećim danima mogla ojačati svoja tropska svojstva.

Prikaz putanje tropske oluje Ana; Izvor: Accuweather.com

Već tijekom četvrtka kiša je zahvatila obalna područja Sjeverne i Južne Karoline, donoseći nešto slabije vjetrove i obilniju kišu koja će se početkom sljedećeg tjedna proširiti sve do Floride zbog približavanja centra oluje američkoj obali.
Upozorava se i na mogućnost poplava, posebice u najnižim dijelovima saveznih država Južne i Sjeverne Karoline, gdje bi narednih dana moglo pasti dodatnih 100 mm kiše.

Još jedno od preventivnih upozorenja odnosi se i na visoke valove za isto spomenuto područje zbog vjetra koji će ojačati i dosezati preko 100 km/h.

Dijelovi obale SAD-a koji će se susresti s visokim valovima i olujnim vjetrom; Izvor: Accuweather.com

Zapadna polovica SAD-a, za razliku od istočne, bit će pod utjecajem visokog tlaka zraka uz sunčano i suho vrijeme.

Razmjeri štete, kako se za sada čini, neće biti veliki. Iako je rano uopće govoriti o tome, ova tropska oluja u svibnju za sada ne predstavlja veliku opasnost, no nije na odmet biti na oprezu.

Naslovna: Noul tijekom petka, 08.05.2015.; Izvor: mashable.com

Sličan sadržaj