Rijeka u nedjelju bila među najhladnijima u Hrvatskoj | Mjestimice obilnija kiša, plima uz obalu

Slavonija je u nedjelju bila najtoplije područje u Hrvatskoj. Na službenim postajama većinom je izmjerena najviša dnevna temperatura viša od 20°C.
Prednjačili su Gradište kraj Županje s 21.8°C, Slavonski Brod s 21.2°C te Osijek (Klisa) s 20.9°C i Osijek-Čepin s 20.2°C.
Nakon Slavonije najtopliji je bio ostatak kopnenog dijela Hrvatske (bez gorja) te Dalmacija, dok je začelje ljestvice najtoplijih u Hrvatskoj za nedjelju pripalo posebno riječkom području i unutrašnjosti Istre te gorju.

Rijeka i Pazin u društvu gorskih postaja

Zapravo ništa novo od postojeće sinoptičke situacije. Dok je istok Hrvatske bio sunčan, Rijeku su okupirali oblaci i kiša. Stoga ne čudi da je najviša dnevna temperatura u Rijeci iznosila tek 12.6°C.
Hladniji su bili samo Gospić s 12.5°C, Pazin s 11.7°C, Zavižan s 9°C, Puntijarka sa 7.8°C, dok je najhladniji bio Parg kod Čabra uz izmjerenih 7.5°C.

Rijeka je jedina primorska postaja smještena tako nisko na popisu najtoplijih, a iznenađujuće, nije previše toplo bilo ni u Malom Lošinju s 14°C ili Rabu s 14.8°C, koji su ipak u ovakvim sinoptičkim situacijama sunčaniji od Rijeke.

Najviše kiše palo na riječkom području i u gorju

Situaciju je dirigirala duboka atlantska ciklona koja je proširila svoju dolinu s frontalnim sustavom na Sredozemlje, gdje će doći do stvaranja sekundarne ciklone.
Zbog tog utjecaja kiša je u večernjim satima nedjelje ojačala pa se na Platku od 19 sati u nedjelju do 1h u noći na ponedjeljak skupilo 54 mm, Marčeljima 42 mm, Brešca i Čavle mjere 31, u Permanima 28 mm, 26 mm u Rijeci (Drenova), 24 mm Rijeka (Pehlin) te Vele Mune.

Zbog duboke ciklone, tlak je u padu, a mjestimice dolazi i do pojave ciklonalne plime. Bilo je i jakog juga, zbog čega je pomorski promet dijelom u prekidu.

Nema dulje stabilizacije, a za vikend moguće i zahladnjenje

Stabilizacije vremena nema do srijede, kada će se samo prolazno vrijeme smiriti, a onda već od četvrtka nastaviti po starom, uz napomenu da bi vikend mogao biti vrlo žestok, o čemu će još biti riječi naknadno.

Radarska animacija | ARSO

Sličan sadržaj