RIMETEO Portalu i Udruzi prijeti zatvaranje, evo što kaže novi prijedlog zakona o meteorološkoj djelatnosti

Vani je divan sunčan dan i umjesto da se bavimo aktualnim vremenom, moramo naglasiti da je nama jako tmurno i oblačno, u ovih deset godina postojanja nikad nije bilo tmurnije.

Naime, ostali smo šokirani prijedlogom zakona o meteorološkoj i hidrološkoj djelatnosti čiji je nacrt izradio DHMZ te uputio u sustav e-Savjetovanja, kojim bi se, bez imalo pretjerivanja, zabranilo djelovanje svim meteorološkim udrugama i portalima u Hrvatskoj.

Ide se toliko daleko u ovom apsurdnom prijedlogu da se zabrani pisanje o aktualnom vremenu, pisanje vijesti i prognoza, javni pregled stanja na automatskim meteorološkim postajama te bi po tome isključivi primat imao DHMZ.

Ovime se radi velika nepravda nama meteorolozima “amaterima”, jer smo jako doprinijeli razvoju, poimanju i razumijevanju meteorologije u Hrvatskoj pa na neki način i DHMZ “prisilili” da postane bolji i transparentniji, bogatiji sadržajem.
Kada govorimo o RIMETEO-u, verijeme u PGŽ nikad nije bilo toliko praćeno kao što je sada, jer smo ljude naviknuli na svoje prisustvo i predanost u najavama i edukaciji o vremenskim prilikama.

Zauzvrat dobivamo prijedlog zakona koji planira naše nepostojanje. U drugim zemljama, primjerice Sloveniji, ARSO surađuje s udrugom ZEVS. U Hrvatskoj, zemlji slučaju, gdje zločinci i pedofili neometano hodaju ulicom ili se oslobađaju optužbi za kaznena djela, oni su se okomili na ljude koji nešto rade prvenstveno srcem, i više od deset godina.

Neslužbeno saznajemo kako i ovaj prijedlog ima političku konotaciju, o kojoj ćemo više pisati na našoj Facebook stranici.

Tako bi nas ignoriranje budućeg zakona stajalo 300.000 kn za Udrugu te do 50.000 kn za odgovornu osobu. Jasna je iz toga namjera da nam se potpuno onemogući djelovanje, što normalan čovjek ne može podržati, jer se ovdje radi o kršenju ljudskih prava.

RIMETEO je već poduzeo korake te stupio u kontakt s drugim meteorološkim Udrugama u Hrvatskoj kako bi pokušali osporiti ovakav “lex apsurdus”.

U njegov sadržaj možete se uvjeriti i sami ovdje.

Sličan sadržaj