RUJAN U PGŽ: (ISPOD)PROSJEČNE TEMPERATURE I IZNADPROSJEČNE OBORINE


Mjesec rujan u PGŽ najviše ćemo pamtiti po cikloni krajem mjeseca koja je posebno riječkom području donijela vrlo veliku količinu kiše. Posebno se to odnosi na Rijeku koja je dobila novi dnevni rekord za količinu oborine, a koji iznosi 249 mm.

Temperaturno možemo rujan ocijeniti kao mjesec normalnih ili čak i ispodprosječnih temperatura.

Ipak, po početku mjeseca nije se činilo da će tako biti, jer je prvih 7 dana rujna bilo iznadprosječno toplo.

Drugih 7 dana obilježilo je prosječno ili ispodprosječno vrijeme, a od 9. do 11. rujna na vrijeme je utjecala ciklona uz oborine, a lokalno je palo i preko 50 mm kiše, u ta 3 dana.

Razdoblje od 15. do 21. rujna također su obilježile temperature niže od prosjeka, a ponovno je povremeno od 16. do 19. rujna na prostoru PGŽ gdje je lokalno palo i preko 50 mm kiše.

Nešto više temperature uslijedile su od 22. do 28. rujna kada je uspostavljena stabilizacija vremena. A onda je uslijedio 29. rujna kada se temperatura spustila, a kiša počela nemilice padati i na riječkom području na mnogim postajama dovela do troznamenkaste vrijednosti temperature.

Za razliku od toplog ulaska u rujan, s listopadom to nije slučaj, jer nam sa sjevera Europe stiže hladan prodor koji će podržavati svježije vrijeme od četvrtka do nedjelje.

Graf: 30-dnevno kretanje oborina na postaji Rijeka (Pehlin)

Sličan sadržaj