VELIKA BRITANIJA: “IKEA” I SOLARNI PANELI / PUNJENJE MOBITELA MUNJOM U SEKUNDI (VIDEO)


Pitate se kakve veze ima najpoznatija tvrtka za proizvodnju namještaja iz Švedske sa solarnim panelima? Odgovor je vrlo jednostavan. Odlučili su ljudi proširiti biznis i na područje proizvodnje solarne energije.
U ponedjeljak su počeli prodavati solarne panele u Southamptonu, Engleska. Osim što šire područje poslovanja na zelenu energiju, tvrtka će ovime ostvariti i dodatan profit, jer cijena ovih proizvoda nije mala. Standardni sustav solarnih panela za kućanstvo stoji čak 5700 funti (oko 52 tisuće kuna). U “Ikei” kažu kako se radi o investiciji, a ne trošku jer bi se paneli isplatili kroz 7 godina.
Također, najavljuju proširenje i asortimana i područja distribucije i na druge europske zemlje.

Ostajemo u Southamptonu, ali drugim povodom. Istaživači iz telekomunikacijske tvrtke “Nokia” u suradnji s tamošnjim sveučilištem, uspješno su simulirali udar munje kako bi napunili mobitel.
Ostali su iznenađeni brzinom kojom se mobitel napunio, smatraju da bi to predstavljalo ogromnu revoluciju u razumijevanju funkcioniranja munja, kao i u samoj tehnologiji punjenja mobilnih uređaja, koji bi doslovno u sekundi bili puni.
Međutim, problem predstavlja implementacija ideje, jer još ne znaju kako bi u praksi primijenili ovo otkriće.
Pokus je izveden u strogo kontroliranim uvjetima pod nadzorom stručnjaka.

Ne pokušavajte ovo kod kuće!
http://www.youtube.com/watch?v=RJTl2oqaWPs

Sličan sadržaj