S jedne strane podivljali tropski Pacifik, a s druge strane miran tropski Atlantik

wp201418_5day

U tropima dosta kontrastna situacija. Zapadnim Pacifikom kreće se tajfun Phanfone, istočnim tropska oluja Simon, a na Atlantiku najmirnija sezona od 1986. godine.

Japanu se spremaju vlo ozbiljne vremenske neprilike. Sve im je bliži tajfun Phanfone, koji je trenutno 4. kategorije sa stalnom brzinom vjetra od 215 km/h. Tajfunom je postao 1. listopada, u 02h po našem vremenu i od tada konstantno jača.
Prošao je Marijansko otočje i sljedeće je na udaru japansko otočje Ryukyu. Iako će tajfun proći istočno od njega, površina je dovoljno velika da ga zahvati, dok će centar oluje biti osjetno istočnije. Očekuje se da će tajfun biti 4. kategorije dok bude prolazio pored Ryukyu otočja tako da je suvišno govoriti da se radi o uvjetima opasnima po živote i imovinu ljudi.
Ako se poigramo njegovim nazivom, Phanfone (Izgovor: Fanfon) i engl. riječju (Fun phone, Izgovor: fanfon), dobijemo homofon s prijevodom na hrvatski: Zabavni telefon.
Japancima sigurno nije do zabave kad znaju što ih čeka. Phanfone će do kraja tjedna stići do Japana, a pred kopnom bi ipak trebao oslabiti na 2. kategoriju. Očekuje se jako puno kiše vjetra, poplave, valovi, plima, a pod njegovim utjecajem naći će se veći dio Japana.
Hladna fronta sa sjeverozapada, dovest će do toga da tajfun neće centrom preko Japana, već istočnije, jer da se dogodilo suprotno, posljedice bi bile još i gore.

Na istoku Pacifika, nastala je tropska oluja Simon, koja će se kretati sličnom putanjom kao njeni prethodnici, uz meksičku obalu pa prema Kalifornijskom zaljevu, ali modeli ne vide uznačajnije jačanje.

I u konačnici mirni Atlantik. Kažu nije bio mirniji još od 1986. godine. Rujan je trebao biti najaktivniji po broju tropskih sustava na Atlantiku, a završio je sa samo dvije imenovane oluje, Dolly i Edouardom.
Do sada je imenovano samo 5 sustava, što se nije dogodilo još od 1986. godine. S ovime je ostvareno tek 43% prosječne tropske aktivnosti (1981.-2010.)
Tijekom listopada fokus tropske aktivnosti prebacuje se na zapadne Karibe i Meksički zaljev te vode između Bahama i Bermude. Mali Antili i istočni Karibi nakon 1. listopada imaju manju mogućnost za formiranje tropskih sustava, tako da je za njih vjerojatno sezona gotova.
Afrički “izvor” oko Zelenortskih otoka, također je u problemima. Prisutan je jak visinski vjetar i veća količina Saharskog pijeska i prašine koji onemogućava bilo kakav nastanak ili razvoj tropskih sustava.

Sličan sadržaj