Sa stabilizacijom vremena i iznadprosječnom toplinom ispraćamo klimatološku zimu, na otvorenom moru hladnije uz mogućnost magle

Predviđanje naoblake za utorak. Vidljivo je da će prema otvorenom moru biti magle i niske naoblake, a na obali većinom vedro. IstraMet

Nakon duljeg perioda s nestabilnim vremenom, na prognostičkim kartama napokon se pojavila trajnija stabilizacija vremena, s kojom ćemo najvjerojatnije i ispratiti klimatološku zimu, koja i nije bila baš nešto previše istaknuta po niskim temperaturama, ali je svakako pojava snijega bila češća, u gorju i obilnija, nego prethodne zime.

To ne znači da smo u potpunosti završili sa zimskim prodorima, koji su mogući u ožujku (uostalom najveća količina snijega u Rijeci zabilježena je upravo u ožujku) i travnju, samo to više neće biti dugotrajniji prodori.

Netipična toplina za veljaču doći će do izražaja idućih dana, posebno u unutrašnjosti Hrvatske, ali i na obali, dok će na otocima naročito onima bližim otvorenom moru zbog još uvijek hladnog mora nastajati morska magla.

Temperature na 2 metra visine modela WRF (IstraMet), vidi se upravo ta toplina za srijedu sredinom dana, ali je vidljivo isto tako da će na otvorenom moru sjevernog Jadrana biti osjetno hladnije upravo zbog pojave magle, koja se može zadržavati i cijeli dan. Stoga ne treba čuditi ako u srijedu na otoku Lošinju bude i 10-ak stupnjeva hladnije nego u Rijeci.

Temperature će biti visoke. Na riječkom području i na područjima bez magle mogu prelaziti i 20°C, dok u krajevima s maglom, neće prelaziti niti 10°C.

Sličan sadržaj