Klimatološko proljeće počinje u znaku stabilnog i malo svježijeg vremena, krajem tjedna mogućnost promjene vremena

Sinoptička slika Europe, DWD

Posljednje dane veljače, kao i klimatološke zime, obilježilo je ekstremno toplo vrijeme, posebice na Kvarneru gdje je na nekoliko postaja izmjerena najviša temperatura za veljaču od kad postoje mjerenja. Takve su temperature inače uobičajene za početak lipnja odnosno klimatološkog ljeta.

Popis novih rekorda na postajama u Hrvatskoj, DHMZ/IstraMet

Ulaskom u klimatološko proljeće s prvim danom ožujka temperature će se malo unormaliti, odnosno približiti prosjeku iako će odstupanje i dalje biti pozitivno, osjet ugodnosti će biti znatno manji u odnosu na prethodne dane, a krajem tjedna izgledno je i malo jače zahladnjenje.

Sinoptička situacija

Trenutno se nalazimo pod utjecajem anticiklone centrom smještene kod Engleske, a površinom zahvaća gotovo čitavu Europu. Ciklone su se stoga smjestile na krajnjem sjeveroistoku, ali i zapadu Atlantika, no do našeg područja će teško stići premda se anticiklona pod kojom se nalazimo ne misli tako brzo pomicati s ovoga područja, čak dapače, centar bi se do sredine tjedna trebao pomaknuti prema Balkanu.

Još jedna anticiklona je trenutno u jačanju, a ona se nalazi kod Grenlanda te bi sredinom ovoga tjedna trebala odigrati bitnu ulogu spajajući se grebenom s anticiklonom kod Europe pri čemu će se stvoriti anticiklonalni blok preko sjevernog Atlantika.

Taj će blok biti ključan u preslagivanju sustava i spuštanju veće količine hladnoga zraka sa Sjevernog pola koji bi se preko Skandinavije spustio do središta Europe. Prilikom spuštanja te hladne fronte do sjevernih obronaka Alpa, hladan zrak će se najprije preliti po istočnom rubu, a pošto će sa zapadne strane malo kasniti, neće se stići formirati ciklona kod Genove koja bi nam omogućila oborine na ovom području, stoga nas vjerojatno očekuje suhi prodor hladnoga zraka za vikend. Anticiklona nad Europom će se zatim brzo pomaknuti prema istoku (Crno more), a hladnoća bi također većim dijelom otišla s njom iako neki modeli predviđaju i zadržavanje određene količine hladnoga zraka uz jačanje Azorske anticiklone gdje bi se otvorio put (kao po toboganu) ciklonama s Atlantika prema našem području, no detaljno o tom scenariju ćemo pisati u sljedećoj najavi.

Prognoza vremena

U ponedjeljak se očekuje na čitavom području potpuno vedro vrijeme. Na istočnoj obali puhat će umjerena i jaka bura koja će navečer biti u jačanju na jaku s olujnim udarima, zapadno zaleđe Rijeke uz slab sjeverac, a u Gorskom kotaru povremen slab sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 3 – 8°C, u zaleđu Rijeke gdje ne bude puhalo do -2°C, a u Gorskom kotaru od -4 do 0°C. Tijekom dana na Kvarneru 11 – 16°C, a u Gorskom kotaru 5 – 10°C.

Jačanje bure očekuje se u ponedjeljak navečer, IstraMet

Utorak ponovno donosi potpuno vedro vrijeme na čitavom području, uz iznimku ujutro u Gorskom kotaru gdje može biti prolazne visinske naoblake. Bura će se na istočnom Kvarneru smiriti do sredine dana, a zatim će zapuhati slab zapadnjak i sjeverozapadnjak, u Gorskom kotaru cijeli dan povremen slab vjetar promjenjiva smjera. Jutarnja temperatura na Kvarneru 3 – 8°C, u zaleđu Rijeke do -1°C, a u Gorskom kotaru od -4 do 0°C. Tijekom dana na Kvarneru 11 – 16°C, a u Gorskom kotaru 6 – 11°C.

U srijedu se nastavlja niz potpuno vedrih dana na čitavom području. Prevladavat će mirno vrijeme, a povremeno može zapuhati slab vjetar promjenjiva smjera, na otvorenom moru postoji mogućnost za pojavu morske magle. Jutarnja temperatura na Kvarneru 3 – 8°C, a u Gorskom kotaru od -2 do 2°C. Tijekom dana na Kvarneru 12 – 17°C, a u Gorskom kotaru 10 – 15°C. Zbog temperaturne inverzije lokalna područja se mogu bitno razlikovati u temperaturi neovisno o visini na kojoj se nalaze (npr. Opatija 10°C, Veprinac 15°C ).

Od četvrtka slijedi postepeni nailazak naoblake, no uglavnom visinske i ne kompaktne, a od petka i potpuno oblačno vrijeme osobito na Kvarneru gdje može pasti i pokoja kap kiše, malo će zahladnjeti. U subotu je izgledan nailazak hladne fronte pa će na Kvarneru zapuhati bura, a u Gorskom kotaru može zalepršati i snijeg, temperatura će se dodatno sniziti.

Sličan sadržaj