SAD: Kraj tjedna u sušnoj Kaliforniji donosi grmljavinske pljuskove, a moguć je i snijeg

650x366_05141951_hd15

Završetak kišne sezone u Kaliforniji je sve bliže, a kraj ovoga tjedna “najžednijoj” saveznoj državi SAD-a ipak bi mogao iznenaditi s ponešto oborina.

Nedostatak oborina problem je koji već nekoliko godina mori stanovništvo Kalifornije.
Posljednje četiri godine količine kiše i snijega zadržavaju se ispod razine prosjeka. Snježne su oborine posebno zakazale tijekom prošle zime (2014./2015.).

Izlaskom iz kišne sezone koja se ovih dana privodi kraju, dodatne mogućnosti za dostatnom količinom oborina znatno se smanjuju.

Snažno polje niskoga tlaka zraka krajem tjedna približit će se Kaliforniji i prouzrokovati pljuskove i grmljavinske oluje.
Očekivane količine oborina neće biti dostatne za saniranje ekstremne suše, ali će svakako dobro doći žednoj kalifornijskoj zemlji.
Središnji i južni dijelovi primit će od 7 do 13 mm kiše, a lokalno su moguće i veće količine.

Lokalne grmljavinske nestabilnosti očekuju se tijekom petka, a ni pojava tuče nije isključena. Plavljenje prometnica također bi mogao biti jedan od problema koji će se javiti za vikend, uz snijeg koji bi mogao iznenaditi na većim nadmorskim visinama (> 1800 m).

Dolaskom hladnijeg zraka temperature bi se mogle sniziti do 10°C, što će biti najosjetnije na jugu, u većim gradovima kao što su Los Angeles i San Diego.
Krajem tjedna ove kratkotrajne nestabilnosti ponovno će zamijeniti suh i topao zrak.

Pretpostavlja se da u ovim trenutcima oko 93 % teritorija Kalifornije bori se s uvjetima teške, dok je po prilici 46 % površine pogođeno ekstremnom sušom.
Redukcija vode koja je na snazi posljednjih nekoliko tjedana tamošnjem je stanovništvu doista teško pala. Naime, zabilježeno je nekoliko krađa vode u domaćinstvima i manjim državnim rezervoarima.

Naslovna: Karta s prikazom kratke kalifornijske promjene vremena; Izvor: Accuweather.com

Sličan sadržaj