SAD: Proizvođači “ledenih” vina zadovoljno trljaju ruke

Accuweather
Prava zima odavno je već zahvatila Sjedinjene Američke Države, a za predstojeći vikend stiže im i nova porcija sa sjevera. Detaljnije o tome čitajte danas tijekom dana, a u ovom članku bavimo se onima koji od ove hladnoće imaju koristi – proizvođačima “ledenih” vina.

Područjima poput Michigana ili New Yorka ovakvo vrijeme paše upravo zbog uzgoja grožđa koje je posebno po tome što se smrzava po čemu su vina i dobila ime. Karakterizira ih sladak okus i skupa proizvodnja.

Grožđe se bere nakon što 3 dana zaredom temperatura ne poraste iznad -8°C. Ledeno vino (eiswein ili ice wine) je aromatično vino žute jantarne boje, raskošnog bukea i specifičnoga slatko-kiselog okusa koje se tradicionalno dobiva berbom i prešanjem zamrznutih bobica pri temperaturi od najmanje -7°C te sadrži najmanje 127° Oechsla (količine šećera u moštu). Bobice okovane ledom beru se vrlo obzirno, isključivo rukom, u ranu zoru, još po mraku jer sve mora završiti prije negoli grane sunce.
Vino je izuzetne kvalitete, a s obzirom da isključivo ovisi o klimatskim uvjetima, ne uspijeva svake godine. Upravo zbog toga i specifičnosti načina obrade i cijena im je prilično visoka. Živjeli!