KVARNER MEĐU NAJTOPLIJIMA U HRVATSKOJ TIJEKOM SRIJEDE / VLADAVINA ANTICIKLONE DO…


Grafika: DHMZ
Na vrijeme djeluje postojana i stabilna anticiklona čiji se centar nalazi nad nama podržavajući stabilno i suho vrijeme. Jadranu to znači dosta sunca, a upravo taj centar nad nama, gdje nema strujanja zraka, unutrašnjosti stvara uvjete za dugotrajniju maglu. O kojoj se stabilnosti radi najbolje govori podatak da je u utorak navečer tlak sveden na morsku razinu nad Slavonijom dosezao i 1043 hPa, najviši ove godine.

Sunčano vrijeme na Jadranu omogućilo je porast temperatura tijekom srijede pa su Senj, Rab, Hvar, Komiža i Zadar mjerili 16°C, Dubrovnik, Rijeka, Šibenik, Palagruža i Makarska 15°C, Ploče, Pazin, Mali Lošinj i Pula 14°C, Lastovo i Split 13°C.

Unutrašnjost i gorje bili su osjetno svježiji. Gospić 11°C, Zagreb 9°C, Krapina, Varaždin i Karlovac 8°C, zanimljivo isto toliko i na sunčanom Zavižanu, Križevci, Sisak, Bjelovar i Daruvar 7°C, Ogulin 6°C, Bilogora i Parg 5°C.
Slavonija je zbog oblačnog vremena bila i najhladnija. Slavonski Brod 4°C, a najhladniji su bili Osijek i Gradište s 3°C.

Četvrtak će nastaviti s anticiklonalnim utjecajem. Na Jadranu pretežno ili djelomice sunčano, dok će na kopnu postojati mogućnost magle ili niske naoblake uz dulje zadržavanje. Na Jadranu najviše dnevne temperature 13 do 18°C, a na kopnu zbog magle osjetno niže, ukoliko se oblaci dulje zadrže i niže od 5°C.

I do kraja tjedna vidi se anticiklonalno vrijeme, s istim uvjetima kao i ovih dana, jedino uz razliku da od petka sumaglice i oblaka može biti i na sjevernom Jadranu.

DUGOROČNI IZGLEDI
Pratimo i dalje mogućnost promjene oko Božića, ali čim pomislimo da bi neki od modela mogao zadržati neki trend u zadnjih nekoliko izlaza, sve se okrene naopako.
Ono što je izgledno je ponovno jačanje ciklonalne aktivnosti na Atlantiku, dok bi prije Božića fronta s Atlantika mogla doći do naših krajeva (slika ispod), donoseći oborine, ali još je prerano za detalje.

Sličan sadržaj