Sandra – najkasniji veliki uragan na istočnom Pacifiku

rb_lalo-animated

Ova sezona uragana na istočnom Pacifiku pnudila je čak 9 velikih uragana, među kojima je i Sandra, koja će ostati zabilježena kao najkasniji veliki uragan nastao u nekoj sezoni, otkako se vode mjerenja.

Nastala je 23. studenog i već 24. stekla status tropske oluje. Dan poslije ojačala je i na uragan, a status velikog uragana dobila 26. studenog. Tog dana došlo je do dramatičnog jačanja uz pad tlaka za 24 hPa. No već istog dana sustav se brzo počeo popunjavati gubeći na snazi, a glavni razlog je wind shear.
Njega možemo prevesti kao smicanje vjetra, odnosno brze promjene smjera i brzine strujanja zraka na različitim slojevima atmosfere. Kada je smicanje vjetra jako, ove promjene su velike i mogu u potpunosti uništiti tropski sustav ili ga rascjepkati.

Dok se približava Kalifornijskom poluotoku, Sandra je danas tek slaba tropska oluja stalne brzine vjetra od 65 km/h, ali ipak dovoljno snažna da zapadnim dijelovima Meksika lokalno donese i obilniju kišu, ali je njen efekt dramatično ublažen.
Možda dok dođe do kopna ne bude dovoljno snažna ni za status tropske depresije, a tijekom subote će samo okrznuti Kalifornijski poluotok, a zatim do nedjelje stići i do meksičke obale. Ulazak na kopno predviđa se između La Cruza i Mazatlana.

Uz udare vjetra do 55 km/h, lokalno može pasti između 75 i 150, a u krajnjem slučaju na većim visinama i do 200 mm kiše.

Osim što je Sandra postala najkasniji veliki uragan na istočnom i središnjem Pacfiku, postala je najkasniji veliki sustav i u usporedbi s Atlantskim oceanom. Do sadašnji rekorder na Atlantiku bio je neimenovani uragan koji je staatus treće ili više kategorije dosegao 23. studenog, dok je prijašnji rekorder na istočnom Pacifiku bio uragan Kenneth 22.11.2011.

Naslovna: Satelitska animacija uragana Sandra, Izvor: NOAA

Sličan sadržaj